Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět GSM monitorovací systémy I (UF / GSM01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / GSM01 - GSM monitorovací systémy I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Topologie decentralizovaného monitorovacího systému. Telemetrie dat a moduly pro bezdrátové sítě, přenos dat přes Bluetooth, Wi-Fi. Měřicí a komunikační moduly pro Bluetooth.2. Telemetrie dat pro GSM/GPRS přenosové systémy. Využití GSM modemů pro sběr a zpracování dat v GSM síti. Charakteristika digitálního přenosu GSM, CSD, GPRS, UMTS, CDMA. Přenos dat v síti 2G,3G.3. Základní vlastnosti GSM modemů. Konfigurace a ovládání modemu pomocí AT příkazů. Služby SMS, hlasové a datové služby, vytáčené spojení.4. Vlastnosti GSM/GPRS modemů. Integrovaný GPRS stack. Statická a dynamická IP adresa v GPRS síti. TCP,UDP komunikace, použití protokolu SMTP, FTP a HTTP v GPRS síti.5. Rozšířené vlastnosti ?embeded? GSM/GPRS modemů. Integrované periferie pro měření a záznam dat v modemu. Interface pro připojení externích periférií. Ovládání periférií pomocí AT příkazů.6. Programovatelné GSM/GPRS modemy s vlastní algoritmizací měření dat. Integrované skriptovací jazyky v GSM modemech (Python, Java). Návrh autonomního monitorovacího systému s využitím GSM skriptovacího modemu.CvičeníBěhem praktických cvičení posluchači testují vlastnosti GSM modemů, provádějí konfiguraci a ověřují reálnou komunikaci v GPRS síti.Další informace a studijní literatura jsou uvedeny zde (po zobrazení stránky klikněte postupně na složky "Kursy", "SUO-FPF", "1-ZS", "UFGSM01-GSMMonitSys1"):

Získané způsobilosti

Teoretické a praktické znalosti bezdrátového přenosu dat v decentralizovaných monitorovacích systémech se zřetelem na bezdrátové GSM přenosové systémy s použitím inteligentních měřicích modemů pro sběr dat.

Literatura

http://www.connectblue.com/products/bluetooth-products/bluetooth-modules/bluetooth-serial-port-module-obs411/http://www.telit.com/en/products/gsm-gprs.php?p_id=12&p_ac=show&p=91Harms D., McDonald K. Začínáme programovat v jazyce Python. Computer Press, 2008. ISBN 978-80-251-2161-0.Rukovanský I., Kratochvíl O. Bezdrátové počítačové sítě. Kunovice: Evropský polytechnický institut, 2007. ISBN 978-80-7314-112-7.Novotný V. Komunikační prostředky mobilních sítí. Skriptum FEKT VUTBR, Brno, 2006.

Požadavky

Vyučující při zkoušce hodnotí úroveň získaných teoretických i praktických znalostí a orientaci v problematice. Další požadavky sdělí vyučující na počátku výuky.

Garant

Ing. Tomáš JANEČKA

Vyučující

Ing. Tomáš JANEČKAIng. Tomáš JANEČKA