Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika v dějinách lidské kultury (UF / MA14)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / MA14 - Fyzika v dějinách lidské kultury, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Matematické axiomy a fyzikální postuláty (povaha matematických axiomů, neeuklidovská geometria a poučení z ní, aplikace neeuklidovské geometrie ve fyzice - kořeny racionalismu, racionalismus kontra empirismus v moderní filosofii, Descartes, Hume, Kant, logický empirismus, Popper).2. Variační principy ve fyzice (Hamiltonův a Fermatův princip detailně matematicky, variační principy v teorii pole jen informace, heuristická síla variačních principů. Fil. dopad - lze chápat ekonomii přírody jako metaprincip?)3. Matematika a umění (matematika zlatého řezu, projektivní geometrie, uplatnění v renesančním i moderním umění).4. Úloha symetrií ve fyzice (základní invariance fyzikálních zákonů, krystalická struktura hmoty - symetrie a představa krásy, Escher).5. Newtonovská fyzika a její kulturní dopad.6. Teorie relativity a diskuse o jejím vztahu k modernímu umění.7. Determinismus a chaos (základní matematický popis deterministického chaosu, fraktální geometrie, reflexe v moderních malířských směrech).8. Moderní kosmologie a její filosofické důsledky.

Literatura

Jiří Langer. Fyzika v dějinách lidské kultury. Olsen S. Záhadný zlatý řez. Dokořán, Praha, 2009. ISBN 978-80-7363-195-6.

Požadavky

60% účast na přednášce

Garant

Prof. RNDr. Zdeněk STUCHLÍK, CSc.

Vyučující

Doc. RNDr. Jiří LANGER, CSc.Prof. RNDr. Zdeněk STUCHLÍK, CSc.