Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy měření pro aplikovanou fyziku (UF / MM003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / MM003 - Základy měření pro aplikovanou fyziku, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fyzikální veličiny a jednotky. Mezinárodní soustava jednotek SI. Fyzikální měření, jeho etapy a metody.Normy. ČSN, EN, ISO a jejich význam. Zákon o metrologii a jeho dopady.Nejistoty měření. Nejistoty typu A, B a jejich stanovení.Měření v laboratořích. Organizace práce a bezpečnostní předpisy.Protokol o měření a jeho náležitosti.Pravidla pro tvorbu a prezentaci experimentálních výsledků. Vyrovnávací počet. Interpolace, extrapolace. Statistické testy.Přehled měření základních fyzikálních veličin.Měření základních elektrických veličin a příslušné metody.Charakteristiky elektrických přístrojů a jejich konstrukce.

Literatura

HAASZ V., SEDLÁČEK M. Elektrická měření - přístroje a metody. ČVUT Praha, 2003. ISBN 80-01-02761-7.TPM 0051-93. Stanovenie neistôt pri meraniach 1. a 2. diel. Bratislava, 1993. MLČOCH J. Úvod do fyzikálního měření. UP Olomouc, 2001. ISBN 80-244-0232-7.

Garant

Doc. Ing. Petr HABRMAN, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Petr HABRMAN, CSc.