Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optika ve filmu a fotografii (UF / MM510)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / MM510 - Optika ve filmu a fotografii, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.) Proč je nebe modré?(Světlo, fotometrie a princip záznam obrazu)2.) Jaké je rozlišení lidského oka?(fyzikální vlastnosti optických skel a povrchů, vnímání obrazu, čočky, zrcadla, zákon odrazu a lomu)3.-4.) Jak udělat aby lidi na fotce vypadali jako igráčci?(pevná ohniska, transfokátory, makro-, tele-, objektivy pro technickou a experimentální fotografii, filtry, předsádky, konvertory)5.) Jak si vlastnoručně vyrobit makroobjektiv?(Optická skladba fotografických a filmových objektivů, optické soustavy, použité materiály a jejich vliv na kvalitu obrazu)6.-7.) Jak se pozná dobrý objektiv?(Optické vady, ostrost obrazu, hloubka ostrosti, testování objektivů)8.-9.) Optické experimenty "se sklem"(bokeh, filtry, hloubka ostrosti, anamorfické předsádky, kreativní objektivy, camera obscura, atd.)10.) Jak se liší kinematogrfický a fotografický objektiv?(fotografické vs. filmové objektivy, stavba vlastnosti filmových objektivů, vliv na kvalitu obrazu)11.) Optické experimenty v počítači(panoramatické fotografie, HDR, tilt-shift, virtuální prohlídky, atd.)12.) Fotografická a filmová optika nejsou jen objektivy(Hledáčky, zaostřování, expozimetry, projekce, promítačky a projektory)

Literatura

Jiráček M. Fotografická optika. Orbis Praha, 1960. Fuka J., Havelka B. Optika. SPN, Praha, 1961. Born M., Wolf E. Principles of Optics. Pergamon Press, Oxford, 1964. Hedgecoe, John. Velká kniha fotografie (3. vydání). Jan Vašut nakladatelství, 2004.

Garant

Doc. MgA. Pavel MÁRAProf. Ing. Jaromír PIŠTORA, CSc.

Vyučující

Mgr. Martin PETRÁSEK