Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět LaTeX (UF / MM513)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / MM513 - LaTeX, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod. Vývoj typografie, nástup počítačů; role autora, grafika a sazeče; přehled počítačových typografických systémů, jejich přednosti a nedostatky.Stručné principy TeXu. Nezávislost na zařízení, přehled implementací TeXu; viditelné značkování, programovatelnost; formáty v TeXu; algoritmy řádkového a stránkového zlomu, algoritmus dělení slov; matematická sazba; jak TeX pracuje s fonty; inicializace a spouštění TeXu.Seznámení s uživatelským prostředím. Nezbytné příkazy operačního systému UNIX, editor GNU Emacs, spouštění LaTeXu, prohlížeč xdvi, prohlížeče Ghostview a Acrobat Reader.Základy LaTeXu. Příprava zdrojového souboru a jeho struktura; vizuální versus logické značkování; logické členění dokumentu; výčty a seznamy.Matematická sazba. Specifika matematické sazby; často používané struktury (zlomky, indexy, exponenty apod.); matematické symboly; matice; několikařádkové formule; ...a mnoho dalších.Plovoucí objekty. Umisťování obrázků a tabulek jakožto "plovoucích" objektů a základní pravidla; alternativní způsoby umisťování.Křížové reference. Odkazování pomocí dvojice \label{} a \ref{}; bibliografie a citace; automatická tvorba obsahu; tvorba rejstříku pomocí programu MakeIndex; tvorba bibliografie pomocí programu BibTeX.Přizpůsobení vzhledu dokumentu. Dokument-class options, page styles; číslování; nastavení vlastních rozměrů, délek, šířek apod. PostScript a obrázky. Základní informace o jazyku PostScript; TeXovský \special a ovladač dvips, PostScriptové fonty, tisk a prohlížení PostScriptového souboru.Tvorba pdf výstupu. pdfTeX, práce s ním a jeho specifika; jak vytvořit hypertextový elektronický dokument.

Literatura

Beran, Vladimír & kol. Aktualizovaný typografický manuál. Kafka design, Praha, 1999. KOPKA, Helmut a Patrick W. DALY. LATEX: Kompletní průvodce. Brno, 2004. ISBN 80-722-6973-9.RYBIČKA, J. Latex pro začátečníky. Brno: Konvoj, 2003. ISBN 80-730-2049-1.

Požadavky

Student musí odevzdat dokument vytvořený v systému LaTeX splňující zadané požadavky na hodinách.

Garant

Mgr. Jan NOVOTNÝ

Vyučující

Mgr. Jan NOVOTNÝMgr. Jan NOVOTNÝ