Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika a její obraz ve společnosti ... (UF / OP100)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / OP100 - Technika a její obraz ve společnosti ..., Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- vztah mezi technikou a její reflexí soudobou společností- obraz vědy a techniky ve vizuální kultuře renesance a manýrismu- věda a technika v období baroka- paradigma vědy a techniky na počátku 19. století a její odraz v umění- věda a technika v moderním umění- technika při utváření moderní masové kultury- snahy o zachycení a reprodukci pohybu (laterna magica, stroboskop ad.)- vynález kinematografu

Literatura

Chappmann, A. Bohové na nebesích. Astronomie, náboženství a kultura od starověku až po renesanci. Praha, 2003. Thompsonová, K. - Bordwell, D. Dějiny filmu. Přehled světové kinematografie. Praha, 2007. Nový, L. a kol. Dějiny techniky v Československu do konce 18. století. Praha, 1974. Alexandr Koyré. Od uzavřeného světa k nekonečnému vesmíru. Praha, 2004. Pierre Hadot. Závoj Isidin. Esej o dějinách ideje přírody. Praha, 2010.

Požadavky

Aktivní účast.

Garant

Doc. PhDr. Jiří KNAPÍK, Ph.D.

Vyučující

Doc. Mgr. Martin ČAPSKÝ, Ph.D.Doc. PhDr. Jiří KNAPÍK, Ph.D.PhDr. Ing. Jaromír OLŠOVSKÝ, Ph.D.