Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum II - Základy elektřiny a magne (UF / PA113)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / PA113 - Praktikum II - Základy elektřiny a magne, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní praktikum - seznámení s laboratorním řádem, bezpečnost práce a ochrana zdraví při práci v laboratoři, základy první pomoci.2. Elektrická vodivost vodičů, polovodičů a elektrolytů.3. Měření základních veličin. Seznámení se základními měřicími přístroji. Měření napětí, proudu, odporu.4. Studium kondenzátoru. Určení kapacity kondenzátoru, stanovení velikosti náboje v závislosti na geometrických rozměrech, spojování kondenzátorů, energie kondenzátoru.5. Ověření Kirchhofových zákonů a Ohmova zákona, smíšené serio-paralelní řazení odporů, transkonfigurace obvodů (krychle, hvězda-trojúhelník).6. Můstkové obvody - Wheatstoneův můstek7. Práce a výkon elektrického proudu. Ověření vztahů mezi veličinami popisujícími stejnosměrný proud. Účinnost el. zařízení, teplené účinky el. proudu.8. Elektrodynamické účinky elektrického proudu: vodič v mag. poli, indukční Faradayův zákon. Vznik střídavého proudu.9. Studium indukčnosti. Určení indukčnosti cívky, energie akumulované v cívce, spojování indukčnosti, úloha jádra.10. RLC v obvodu střídavého proudu. Kapacitance, Induktance, Impedance. Rezonance.11. Měření magnetického obvodu, ověření platnosti Hopkinsonova zákona.12. Měření hysterezní smyčky.13. Ověření vztahů mezi veličinami popisující stejnosměrný a střídavý proud.14. Měření na transformátoru.

Získané způsobilosti

Student bude způsobilý vykonávat činnosti, které odpovídají cílům a obsahu předmětu.

Literatura

Krupka, Horák. Technická fyzika. SNTL Praha. Fajt a kol. Elektrická měření. SNTL, Praha, 1987. Drechsler, Gyárfáš, Jakl, Vítkovec. Elektrická měření II. Základní metody. SNTL, Praha, 1973. Sedlák B., Štoll I. Elektřina a magnetismus. Academia a Univerzita Karlova, 1993. Fuka J., Havelka B. Elektřina a magnetismus. SPN, Praha, 1979. Čičmanec P. Elektřina a magnetizmus. ALFA, Bratislava, 1980. Krupka F., Kalivoda L. Fyzika. SNTL, Praha, 1989. Krempaský J. Fyzika. SNTL ALFA, Praha-Bratislava, 1988. Kvasnica J. Teorie elektromagnetického pole. Academia, Praha, 1985.

Požadavky

Požadavky na absolvování zápočtu: plná účast na praktických měřeních, připravenost na měření každé zadané úlohy, provedení měření zadaných úloh a následně zpracování protokolu z měření, schválení protokolu vedoucím cvičeni. Získání minimálně 50% bodů z ověřovacího závěrečného písemného testu.

Garant

RNDr. Hynek SEKANINA, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš JANEČKAMgr. Richard ŠVACHA