Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy optiky (UF / PA114)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / PA114 - Základy optiky, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historický vývoj názorů na světlo, měření rychlosti světla.Geometrická optika: Fermatův princip, zákon odrazu a lomu na dielektrickém rozhraní; úplný odraz a odrazné hranoly; rozklad světla hranolem; kulová zrcadla; lom na kulové ploše, čočky. Jednoduché optické soustavy - oko, lupa, mikroskop, dalekohled.Vlnová optika: optický obor elektromagnetických vln, vlastnosti rovinných elektromagnetických vln a jejich chování na rozhraní dvou dielektrik, polarizace světla a její vužití; koherence světla; dvousvazková interference - Youngův pokus, interference na tenké vrstvě (mýdlová blána, antireflexní vrstva, Newtonova skla). Interferometry. Difrakce světla, Babinetův princip, Huygensův-Fresnelův princip, kulové vlny, skalární teorie difrakce; Fraunhoferův ohyb na štěrbině, na mřížce a na kruhovém otvoru. Holografie a její využití.

Literatura

J. Fuka, B. Havelka. Optika. Praha, 1961. P. Malý. Optika. Praha, 2008. ISBN 978-80-246-1342-0.R. P. Feynman, R. B. Leighton, M. Sands. Feynmanovy přednášky z fyziky I. Praha, 2000. ISBN 80-7200-405-0.E. Hecht. Optics. San Francisco, 2002. ISBN 0-321-18878-0.

Garant

RNDr. Petr SLANÝ, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr SLANÝ, Ph.D.Mgr. Karel ADÁMEK