Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum III - Základy optiky (UF / PA115)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / PA115 - Praktikum III - Základy optiky, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Měření a zpracování protokolů z těchto praktických laboratorních úloh:1. Měření vyzařovacích charakteristik LED a vyzařovací charakteristiky optického vlákna.2. Měření výkonu na optické trase (měření útlumu optické trasy, útlum vazby vlákno-vlákno a optického atenuátoru).3. Určení koherenční délky He-Ne laseru.4. Energetické poměry při odrazu optického záření na dielektriku (ověření Fresnelových vzorců pro odraz).5. Fotometrická měření.6. Studium aberací optických soustav a jejich korigování.7. Vizuální optické soustavy (lupa, mikroskop).8. Měření některých parametrů čoček, zrcadel a optických soustav.9. Návrh optických soustav na PC.10. Studium ohybu světla.11. Studium optické aktivity látek.12. Určení disperzní křivky dané látky.

Získané způsobilosti

Student bude způsobilý vykonávat činnosti, které odpovídají cílům a obsahu předmětu.

Literatura

Krupka, Horák. Technická fyzika. SNTL Praha. Fuka J., Havelka B. Optika. SPN, Praha, 1961. Štrba A. Všeobecná fyzika - Optika. ALFA, Bratislava, a SNTL, Praha, 1979. Brož J. a kol. Základy fyzikálního měření. (nejnovější vydání) - SPN, Praha. Pospíšil J. Základy optiky I, II. UP, Olomouc, 1983.

Požadavky

Požadavky na absolvování zápočtu: plná účast na praktických měřeních, připravenost na měření každé zadané úlohy, provedení měření zadaných úloh a následně zpracování protokolu z měření, schválení protokolu vedoucím cvičeni. Získání minimálně 50% bodů z ověřovacích písemných testů.

Garant

RNDr. Hynek SEKANINA, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Daniel MACHÁČEKIng. Dalibor WZIENTEK