Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální metody a principy měření velič (UF / PA124)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / PA124 - Fyzikální metody a principy měření velič, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy teorie oscilací a vlnění. Vznik kmitavého pohybu, jeho kinematika a energie. Tlumené, netlumené a nucené kmity. Skládání a rozklad kmitů, rázy, harmonická kmitání. Příčné a podélné postupné vlnění, stojaté vlnění.Prostorové vlnění. Základní vztahy ve vlnových polích. Vlnoplochy, vlnová rovnice, Huychensův princip, rychlost šíření prostorových vln. Energie přenášená vlněním, intenzita vlnění, zvukové pole, odraz a lom vlnění, interference a ohyb prostorových vln, Dopplerův privcip.Základy prostorové akustiky. Zvukové pole v uzavřených prostorách z hlediska vlnové teorie, hustota zvukové energie. Odraz zvuku od rovinných a zaoblených ploch. Dozvuk a doba dozvuku, ozvěna.Fyziologická akustika. Stavba a činnost sluchového orgánu, oblast a práh slyšitelnosti, směrové slyšení. Základní veličiny akustické, frekvence, hladina intenzity a hladina akustického tlaku, subjektivní hlasitost ? son, zkreslení. Působení hluku na sluch a organismus člověka a biologické objekty a fysikální principy ochrany proti hluku.Měření základních akustických veličin. Měření akustického tlaku. Měření akustického tlaku v akustických polích. Měřící mikrofony ? principy a základní charakteristiky mikrofonů pro měření akustického tlaku.Měření a hodnocení hlučnosti prostředí. Přístrojová technika pro měření zvuku a hluku. Zvukoměry, pásmové filtry a spektrální analyzátory. Hlukové dozimetry. Měření hluku a hlučnosti strojů a průmyslových zařízení, motorových vozidel a dopravy, měření hluku letecké dopravy. Hluková zátěž obyvatelstva v životním a pracovním prostředí, hlukové mapy.Vibrace a chvění. Mechanické kmitání a chvění pevných těles a mechanických soustav. Časové průběhy vibrací, deterministické a náhodné vibrace, přenos vibrací na mechanické soustavy, přenos vibrací na člověka, způsob a místo přenosu vibrací, vibrace přenášené zvláštním způsobem. Rezonanční jevy. Působení vibrací a chvění na mechanické soustavy a biologické objekty.Měření chvění a vibrací. Měření výchylky, rychlosti a zrychlení. Měření zrychlení akcelerometry, základní charakteristiky akcelerometru, elektrický náhradní obvod. Elektromechanické a piezoelektrické akcelerometry a jejich specifika. Zásady pro měření s akcelerometry. Impulsové měřící metody. Přístrojová technika pro měření a záznam chvění a vibrací. Počítačem podporovaná měření ? CAM.Metody zpracování diagnostických signálů. Měření a vyhodnocování spekter signálů. Agoritmus FFT a jeho vlastnosti, frekvenční rozsah analýzy, antialiasingová filtrace, měření výkonové spektrální hustoty, průměrování spekter. Číslicové zpracování signálu A/D převodníky a digitální filtrace. Interpretace FFT spekter a IFFT transformace.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní teoretické znalosti a praktické dovednosti v používání jednoduchých měřicích přístrojů a monitorovacích zařízení. Dovedou se orientovat v základní problematice měřících metod a principů měření v oblasti fyzikálních veličin determinujících životní prostředí, které jsou relevantní pro problematiku měření hluku, chvění a vibrací, zejména pak v přípravě a realizaci měřicího resp. monitorovacího experimentu, včetně provedení ověřovacího měření a jeho vyhodnocení.

Literatura

Svačina, J. Elektromagnetická kompatibilita. Brno, 2001. Vala. Fyzikální metody a principy měření veličin..I. Opava, 2008. Vala. Fyzikální metody a principy měření veličin..II. Opava, 2008. Main I. G. Kmity a vlny ve fyzice. Academia, Praha, 1990. Konig. Neviditelná hrozba?. Praha, 2002. ISBN 80-86167-15-1.Hofmann D. Priemyselná meracia technika. Bratislava, 1981. Jerhotova. Teorie elektromagnetického pole. 2003. ISBN 80-86167-15-1.Landau L. D., Lifšic J. M. Úvod do teoretickej fyziky 1 - Mechanika a elektrodynamika. ALFA/ Mir, Bratislava, 1980.

Požadavky

Účast na cvičeních min. 75%Vypracování zadaných seminárních prací

Garant

Ing. Miroslav VALA, CSc.

Vyučující

Ing. Iveta BRYJOVÁIng. Miroslav VALA, CSc.