Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální metody a principy měření velič (UF / PA125)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / PA125 - Fyzikální metody a principy měření velič, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Neionizující a ionizující záření. Vymezení zdrojů záření (přirozené, umělé), částicová a vlnová teorie světla (záření), kvantová podstata záření. Základy teorie pole. Neionizující pole a záření ? elektrické a magnetické pole - fyzikální veličiny, jednotná teorie elekromagnetického pole EMP - Maxwellovy rovnice, jednotná teorie elektroslabých sil. Energetické účinky EMP - Poytingův vektor. EMP a jeho spektrum, rozdělení podle vlnových délek (kmitočtů).Optické záření. Oblast viditelného světla VIS a okrajové části spektra, ultrafialové UV a infračervené IR záření. Monochromatické záření a problematika záření laserů.Fyziologie vidění. Světlo jako specifická část EMP. Oko a jeho anatomie. Oční nerv a vnímání světelného záření. Terminologie a základní jednotky v osvětlování. Viditelnost předmětu, kontrast, oslnění, zraková únava. Polarizace záření. Akutní poškození oka zdroji záření značné intenzity (lasery II ? IV tř.) a zdroji se širokým spektrem (UV a RTG).Vliv světla a osvětlení na biologické systémy. Vliv na člověka a jeho biologické rytmy. Denní a umělé osvětlení, podmínky vidění pro různé zrakové úkoly. Kruihofův diagram světelné pohody, teplota světelného zdroje ? barevné podání. Požadavky na denní, umělé a smíšené osvětlení pracovišť. Hygienická minima. Deficit světla ? syndrom SAD. Vliv okrajových části viditelného spektra ? ultrafialové a infrafialové záření.Problematika měření optického VIS záření a jeho okrajových spekter IR a UV. Měření expozice osob neionizujícím zářením od technologických zdrojů s frekvencí 3.10EE11 až 1,7.10EE15 Hz. Intenzita světla, hustota zářivého toku, měření UV záření ? dávka záření, měření v užších pásmech IR spektra, měření parametrů záření laserů. Hodnocení expozice záření a ochrana zdraví před jeho nepříznivými účinky.Umělé zdroje EMP a zdravotní rizika. NF a VF zdroje. Vymezení oblasti průmyslových kmitočtů a rádiových vln a jejich specifika ? šíření EMP. Přehled zdrojů EMG ve vztahu ke znečišťování prostředí EMP (elektrosmog). Biologické účinky EMP. Měrný absorbovaný výkon ? jednotka SAR, expozice EMP, hloubka vniku. Problematika vysílačů KV, VKV a GSM - mobilních telefonů. Působení EMP velkého výkonu na biologický systém. Elektromagnetický impuls ? (zbraňové systémy). Úraz elektrickou energií.Problematika měření EMP. Monitorovací přijímače a analyzátory spektra. Osobní dozimetry EMP. Hodnocení expozice působení EMP a ochrana zdraví před jeho nepříznivými účinky, hygienické normy.Výuka ve cvičeních bude směrována především k praktické stránce.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní teoretické znalosti a praktické dovednosti v používání jednoduchých měřicích přístrojů a monitorovacích zařízení. Dovedou se orientovat v základní problematice měřících metod a principů měření v oblasti fyzikálních veličin determinujících životní prostředí, které jsou relevantní pro problematiku měření měření neionizujícího záření, zejména pak v přípravě a realizaci měřicího resp. monitorovacího experimentu, včetně provedení ověřovacího měření a jeho vyhodnocení.

Literatura

Svačina, J. Elektromagnetická kompatibilita. Brno, 2001. Vala. Fyzikální metody a principy měření veličin..I. Opava, 2008. Vala. Fyzikální metody a principy měření veličin..II. Opava, 2008. Main I. G. Kmity a vlny ve fyzice. Academia, Praha, 1990. Kubačkova. Metody zpracovania. Bratislava, 1990. Konig. Neviditelná hrozba?. Praha, 2002. ISBN 80-86167-15-1.Hofmann D. Priemyselná meracia technika. Bratislava, 1981. Jerhotova. Teorie elektromagnetického pole. 2003. ISBN 80-86167-15-1.Landau L. D., Lifšic J. M. Úvod do teoretickej fyziky 1 - Mechanika a elektrodynamika. ALFA/ Mir, Bratislava, 1980.

Požadavky

Účast na cvičeních min. 75%Vypracování zadaných seminárních prací

Garant

Ing. Miroslav VALA, CSc.

Vyučující

Ing. Miroslav VALA, CSc.Ing. Iveta BRYJOVÁ