Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Monitorování půd a vod (UF / PA133)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / PA133 - Monitorování půd a vod, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Půda jako součást geosfér, úloha půdy v krajině. Evropská charta o půdě.2. Vznik půdy, půdotvorné faktory a procesy.3. Fyzikální, chemické a sorpční vlastnosti půd.4. Minerální složky, organické látky a voda v půdách.5. Zrnitostní složení půd.6. Diagnostické půdní horizonty a procesy v nich probíhající.7. Klasifikace půd.8. Antropogenní vlivy na půdu, hlavní procesy degradace půd zemědělskou činností, degradace lesních půd, kontaminace půd průmyslem. Vstupy látek do půdy, dálkový přenos polutantů.9. Monitorování půd - odběr, úprava a analýza vzorků půdy. Vzorkování půdní vody a půdního vzduchu, stanovení základních ukazatelů. Rizikové prvky a rizikové látky v půdách.10. Sledování kontaminace půd v ČR. Agrochemické zkoušení zemědělských půd, registr kontaminovaných ploch, bazální monitoring půd - metodika, způsoby odběru, monitorovací plochy.11. Hydrosféra a lidská společnost. Fyzikální a chemické vlastnosti vody, základní hydrologické a vodohospodářské pojmy, význam vody pro člověka. Evropská vodní charta. Směrnice ES 2000/60/EC - rámcová směrnice o vodách.12. Dělení vod - podle původu, výskytu a použití.13. Antropogenní vlivy na hydrosféru - přímé a nepřímé.14. Problémy acidifikace a eutrofizace vod - vznik, příčiny, důsledky, metody jejich hodnocení, možnosti odstranění a samočisticí procesy.15. Kontaminace povrchových a podzemních vod. Závadné látky, nebezpečné a zvlášť nebezpečné látky. Havarijní znečištění povrchových a podzemních vod. Ochrana vodních zdrojů.16. Biologické čištění odpadních vod. Procesy oxické, anoxické a anaerobní. Čistírenské kaly. Kanalizace.17. Vodní toky a jejich správa, správa povodí.18. Monitorování vod - odběr, konzervace, doprava a skladování vzorků, úpravy před stanovením, analýza vzorků. Hydrometrie. Principy analytických metod.19. Ukazatele a hodnoty přípustného znečištění vod, emisní a imisní standardy a limity, NEK. BSK, CHSK, TSK a vztahy mezi nimi.20. Monitoring podle rámcové směrnice o vodách. Současný stav monitoringu povrchových a podzemních vod v ČR.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu posluchač získá základní přehled z pedologie a hydrologie. Bude schopen se orientovat v problematice ochrany a monitorování půd a vod.

Literatura

Horáková, M. Analytika vody. Praha, 2003. Pelíšek, J. Atlas hlavních půdních typů ČSSR. Praha, 1961. Synáčková, M. Čistota vod. Praha, 1996. http://klasifikace.pedologie.czPitter, P. Hydrochemie. Praha, 1999. Poláková Š., Kubík L., Malý S. Monitoring zemědělských půd v České republice 1992-2007. Brno, 2011. Kaličinská, J. Monitorování životního prostředí. Ostrava, 2006. Tomášek, M. Půdy České republiky. Praha, 2007. Zákon o ochraně ZPF, zákon o ochraně přírody a krajiny, platné technické normy (ČSN, TNV, ČSN-EN, ČSN-ISO). Zákon o vodách a Prováděcí předpisy k vodnímu zákonu I. a II. díl v úplném znění s komentářem. SONDY, 2004. Herčík, M. 111 otázek a odpovědí o životním prostředí: chytrá kniha pro studenty, odborné pracovníky a širokou veřejnost. Ostrava, 2004. Klement V., Sušil A. Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období 2005-2010. Brno, 2011. Holý, M. Eroze a životní prostředí. Praha, 1994. Němeček, J., Smolíková, L., Kutílek, M. Pedologie a paleopedologie. Praha, 1990. Raclavská, H. Znečištění zemin a metody jejich dekontaminace. Ostrava, 1998.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je aktivní účast na cvičeních, písemné zpracování a ústní prezentace seminární práce na zadané téma a úspěšné zvládnutí zápočtového testu.

Garant

RNDr. Ing. Andrea KOTRLOVÁ, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ing. Andrea KOTRLOVÁ, Ph.D.RNDr. Ing. Andrea KOTRLOVÁ, Ph.D.