Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do psychologie a sociologie (UF / PA204)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / PA204 - Úvod do psychologie a sociologie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Prospěšná koexistence filozofie, psychologie, sociologie.2. Nová paradigmata psychologie, socio-kulturní determinace psychiky.3. Základy psychologie osobnosti.4. Hodnoty a utváření životního stylu, individuace, personalizace, sebepoznání a autokomunikace, sebeúcta.5. Umění jako významný kultivační faktor v životě člověka, o artefiletika - umění zážitku , zážitek umění, od prožitku v umění k prožitku v životě.6. Psychické procesy spojené s tvůrčí činností /vnímání, vizuální myšlení, emoce, motivace/.7. Základní fáze tvořivého procesu /preparace, inkubace, inspirace, iluminace/, od prožitku v umění k prožitku v životě.8. Psychologie vnímání a prožívání.9. Sociologie jako způsob poznávání, interpretace a vědění.10. Vizuální média a sociologie /techniky pozorování, kvantitativní a kvalitativní sociologie/.11. Vizuální média v sociologickém výzkumu /dokumentační f., sociální f., subjektivní d., objektivita a subjektivita v AV díle/.12. Audiovizuální sociologie, vizuální média a komunikace.13. Hermeneutika a interpretace audiovizálních obrazů - textů.

Literatura

DRVOTA, S. Osobnost a tvorba. Praha : Avicenum, 1973. BAUMAN, Z.:. Postmoderní sociologie. Slon, Praha, 1996. Šlédr, J. Psychologie umění. UK, Praha, 1988. Kulka, J. Psychologie umění. SPN, Praha, 1990. Vágnerová, M. Úvod do psychologie. Karolinum, Praha, 1997. KELLER, J. Úvod do sociologie. Praha: Slon, 1992.

Garant

Mgr. Andrea BAKALOVÁ

Vyučující

Mgr. Andrea BAKALOVÁ