Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální základy elektroniky II (UF / PA222)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / PA222 - Fyzikální základy elektroniky II, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Unipolární tranzistory J FET a MOS FET. Specifika činnosti tranzistorů řízených polem. Charakteristické parametry. Charakteristiky tranzistorů FET. Oblast obohacení a ochuzení. Základní zapojení tranzistorů FET. Tranzistor MOS FET se dvěmi řídicími elektrodami (tetroda), charakteristika základní vlastnosti a aplikace pro vf. Výkonové tranzistory FET charakteristika, základní vlastnosti a porovnání s bipolárním tranzistorem, aplikace.Spínací polovodičové součástky s více přechody a jejich VA charakteristiky. Dvoubázová dioda (UJT tranzistor), diak. Základní vlastnosti, VA charakteristiky, použití. Tyristor a triak. Základní vlastnosti, VA charakteristiky. Zapínání a vypínání tyristorů. Základní zapojení a použití.Polovodičové součástky a součástky využívající polovodičových vlastnosti materiálů bez vyhraněně definovaného přechodu PN (varistory, termistory, fotorezistory aj.)Princip zpětné vazby. Zpětná vazba v zesilovačích, druhy zpětné vazby, technický význam. Diferenční stupeň a jeho vlastnosti. Operační síť (realizovaná zpětnou vazbou v OZ) a její význam.Operační zesilovače (OZ). Základní vlastnosti a parametry ideálního a reálného OZ. Základní zapojení s OZ jako zesilovače, operačního usměrňovače a pro realizaci matematických operací na el. signálech (sčítání, odčítání, násobení, dělení, logaritmování (exp. fce). Integrace a derivace a složené funkce. Základy regulace (automatizace) P-I-D regulátor. Realizace dolní,horní a pásmové propusti.Princip bezdrátového přenosu. Šíření elmag. vlnění různých frekvencí. Signálová cesta (vysílač (kodéry) přenosový kanál přijímač (dekodéry). Maximální přenosová kapacita komunikačního kanálu (Shannon-Hartley). Princip antény. Základní druhy modulace (AM, FM a PCM atd). Příjem a zpracování vf signálů, princip superheterodynu). Princip digitalizace.Základy číslicové techniky. Booleova algebra a její základní zákony (Booleovy identity) na jednu a dvě proměnné. Základní logické členy a jejich realizace hradly NAND a NOR. Základní logické členy logické stavebnice TTL řady 74xx (funkce hradla NAND), logické členy CMOS. Kombinační a sekvenční logické obvody.

Získané způsobilosti

Posluchači získají základní znalosti z oblasti pasivních i polovodičových součástek a jejich vlastností včetně elementárního navrhování jednoduchých elektronických obvodů a ověření v praktickém zapojení.

Literatura

Burkgard, Kainka. Měření, řízení a regulace pomocí PC. BEN, 2003. ISBN 80-730-0089-X.Vlach, J. Řízení a vizualizace technologických procesů. BEN Praha, 1999. ISBN 80-86056-66X.Vacek Václav. Sériová komunikace ve Win32. BEN, 2003. ISBN 80-7300-086-5.Matoušek, David. USB prakticky s obvody FTDI - 1. díl. BEN, 2003. ISBN 80-730-0103-9.Kainka, Burkhard - Berndi, Hans, Joachim. Využití rozhraní PC pod Windows. Hel, 2000. ISBN 80-861-6713-5.

Požadavky

Účast na cvičení 75%, jinak, podmíněno uznatelnou omluvou, dodatečná náhradní práce. Vypracování zadaných seminárních prací ze cvičení (teoretické části k praktikám)Úspěšné zvládnutí písemné i ústní části zkoušky (dvě vylosované otázky).

Garant

Ing. Miroslav VALA, CSc.

Vyučující

Ing. Miroslav VALA, CSc.Ing. Miroslav VALA, CSc.