Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačová grafika I (UF / PF506)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / PF506 - Počítačová grafika I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

* Světlo a barvy v počítačové grafice. Lidský vizuální systém a jeho vlastnosti, barevné prostory.* 2D obraz a jeho reprezentace. Předzpracování, digitalizace, aliasing a antialiasing. Fourierova (frekvenční) doména, konvoluce.* Rastrové obrazové formáty. Reprezentace rastrového obrazu. Komprese obrazu bezztrátová a ztrátová. Příklady rastrových formátů.* Vektorové obrazy. Objekty a jejich rasterizace (úsečka, lomená čára, kružnice, elipsa, Bézierovy křivky). Vyplňování oblastí. Ořezání dvourozměrných objektů. Jazyk Postscript.* Úpravy obrazu. Bodové a plošné operace. Histogram a jeho úprava. Transformace barev, úprava dynamického rozsahu obrazu. Geometrické transformace obrazu. Warping a morfing. Filtrování šumu a ostření obrazu.

Literatura

Gonzalez R.C., Woods R.E. Digital Image Processing. Prentice Hall; 3 edition, 2007. ISBN 978-0131687288.Jiří Žára, Bedřich Beneš, Jiří Sochor, Petr Felkel. Moderní počítačová grafika. Computer Press (2. vyd.), 2005. ISBN 80-251-0454-0.

Požadavky

Účast na přednáškách je doporučená. Může být nahrazena samostudiemdoporučené literatury a individuálními konzultacemi. Účast na cvičeních je povinná (min. 80%).

Garant

Doc. RNDr. Stanislav HLEDÍK, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Daniel MACHÁČEKIng. Dalibor WZIENTEKMgr. Daniel MACHÁČEKIng. Dalibor WZIENTEK