Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář ochrany životního prostředí (UF / SOZP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / SOZP1 - Seminář ochrany životního prostředí, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecná toxikologie (toxická látka a toxicita, molekulární a buněčná toxikologie, dávka, koncentrace, interakce, účinek, expozice, biotransformace toxických látek v organismu).2. Chemická karcinogeneze, genetická toxikologie. Experimentální toxikologie (práce s laboratorními zvířaty, testy s laboratorními pokusnými zvířaty).3. Klasifikace akutně účinkujících chemických škodlivin (jedů), toxikologie anorganických a organických látek.4. Toxikomanie, faktory vzniku toxikomanie, přehled nejdůležitějších specifických otrav a podávaných antidot, první pomoc, mechanismy biotransformace některých organických látek a sloučenin.5. Zákon č. 17/1992 Sb. o životním prostředí, zákon č. 350/2011 Sb. o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon) a prováděcí předpisy, zákon č. 59/2006 Sb. o prevenci závažných havárií a prováděcí předpisy, největší světové havárie.6. Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu a prováděcí předpisy, zákon č. 289/1995 Sb. o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon) a prováděcí předpisy, zákon č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny a prováděcí předpisy, zákon č. 100/2004 Sb. o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi a dalších opatřeních k ochraně těchto druhů a o změně některých zákonů (zákon o obchodování s ohroženými druhy) a prováděcí předpisy.7. Zákon č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání a prováděcí předpisy, zákon č. 449/2001 Sb. o myslivosti a prováděcí předpisy, zákon č. 99/2004 Sb. o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o rybářství) a prováděcí předpisy.8. Zákon č. 100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí) a prováděcí předpisy.9. Zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech a o změně některých dalších zákonů a prováděcí předpisy, zákon č. 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší a prováděcí předpisy.10. Zákon č. 254/2001 Sb. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) a prováděcí předpisy, zákon č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích) a prováděcí předpisy.11. Zákon č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci a o omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně zákonů (zákon o integrované prevenci) a prováděcí předpisy.12. Exkurze v chemických, farmaceutických, hutních, strojírenských podnicích nebo firmách používající nejvyspělejší technologii a techniku.Další informace a studijní literaturu sdělí vyučující na začátku výuky, případně ji lze nalézt na webové stránce předmětu zde (po zobrazení stránky klikněte postupně na složky "Kursy", "SUO-FPF", "2-LS", "UFSOZP1-SeminarOZP"):

Získané způsobilosti

Studenti získají základní znalosti v oblasti toxikologie a hodnocením vlivu látek na jednotlivé složky životního prostředí a na zdraví lidí. Budou schopni se orientovat v legislativě ochrany životního prostředí.

Literatura

Matrka, Rusek. Matrka, Rusek. Pardubice, 1988. Matrka. Obecná toxikologie. Pardubice, 1986. Matrka. Toxikologie, hygiena a bezpečnost práce. Praha ? Pardubice, 1993.

Požadavky

Podmínkou získání zápočtu je aktivní účast minimálně na 75% seminářů. Vyučující hodnotí úroveň znalostí a orientaci v toxikologii a předpisech ochrany životního prostředí. Další požadavky sdělí vyučující na počátku výuky.

Garant

Ing. Ctibor JAREŠ