Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finální stadia evoluce hvězd II (UF / TF505)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / TF505 - Finální stadia evoluce hvězd II, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Gravitační kolaps sféricky symetrického objektu.Ochlazování bílých trpaslíků.Ochlazování neutronových hvězd.Modelování neutronových hvězd. Testování modelů pozorováním.Rotace neutronových a podivných hvězd. Vliv rotace na strukturu objektů.Astrofyzikální procesy v okolí rotujících neutronových hvězd.Rotační frekvence pulsarů a její vývoj.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s pokročilými představami o neutronových hvězdách a bílích trpaslících a s některými astrofyzikálními procesy, které se na tyto objekty vážou.V průběhu seminářů student získá dovednosti nutné k řešení vědeckých úkolů v oblasti fyziky neutronových hvězd.

Literatura

Shapiro S.L., Teukolski S.A. Black Holes, White Dwarfs, and Neutron Stars. The Physics of Compact Objects. A Wiley-Interscience Publication. John Wiley & Sons Inc., 1983. ISBN 978-0-471-87316-7.Glendening N.K. Compact stars. Springer, 1997. ISBN 0387947833.Haensel P., Potekhin A.Y., Yakovlev D. Neutron stars 1: Equation of state and structure. Springer, 2007. ISBN 9780387335438.Ghosh P. Rotation and accretion powered pulsars. World Scientific, Singapore, 2007. ISBN 9789812708465.

Požadavky

Požadavkem pro získání zápočtu je odevzdání úspěšně vypracovaných domácích úloh.Zkouška probíhá formou obhajoby semestrálního projektu, který student odevzdává ve formě odborné vědecké publikace.

Garant

Mgr. Martin URBANEC, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin URBANEC, Ph.D.Mgr. Martin URBANEC, Ph.D.