Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretická částicová fyzika I (UF / TF509)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / TF509 - Teoretická částicová fyzika I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Symetrie a grupy. Elementy teorie grup. Lieovy grupy a Lieovy algebry. Unitární symetrie. Fundamentální a vyšší reprezentace. Isospin a grupa SU(2). Klasifikace hadronů podle reprezentací grupy SU(3). Kvarkový model, vůně a barva.Kalibrační teorie pole. Symetrie a interakce. Komutativní a nekomutativní kalibrační invariance. Spontánní narušení globální symetrie, základní myšlenka, narušení diskrétní, komutativní a nekomutativní symetrie. Spontánní narušení lokální symetrie, komutativní a nekomutativní případ.Standardní model elektroslabých interakcí. Předcházející teorie slabých interakcí. Kalibrační model s jednou leptonovou rodinou a jednou kvarkovou rodinou. Multigenerační model. Mechanismus GIM (Glashow, Iliopoulos, Maiani). Klasifikace fermionů, matice CKM (Cabibbo, Kobayashi, Maskawa). Feynmanova pravidla. Vybrané procesy. Neutrální proudy. Experimentální ověření standardního modelu elektroslabých interakcí. Směšování leptonů. Oscilace neutrin.

Literatura

Hořejší J. Elektroslabé sjednocení a stromová unitarita: nestandardní úvod do standardního modelu. Karolinum, 1993. ISBN 80-7066-674-9.Ho-Kim, Q. - Pham, X. Y. Elementary Particles and Their Interactions. Springer, 1998. ISBN 3-540-63667-6.Hořejší J. Fundamentals of Elektroweak Theory. Nakladatelství Karolinum, 2002. ISBN 8024606399.Guidry M. Gauge Field Theories. John Wiley & Sons, 1991. ISBN 047135385X.Dosch, H.G. Za hranicemi nanosvěta. Leptony, kvarky, kalibrační bosony. Academia, 2011. ISBN 978-80-200-1871-7.

Požadavky

Účast studentů na přednáškách je doporučená, na cvičeních povinná. Studentovi, který se z vážných důvodů nemohl cvičení zúčastnit, může vyučující určit náhradní způsob splnění studijních povinností.

Garant

Prof. Ing. Peter LICHARD, DrSc.

Vyučující

Prof. Ing. Peter LICHARD, DrSc.Prof. Ing. Peter LICHARD, DrSc.