Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistika a analýza dat (UF / ZP002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UF / ZP002 - Statistika a analýza dat, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do statistické metodologie. Obsah a význam statistiky, populace a výběr, výběrová šetření, sběr a zpracování dat, analýza a interpretace výsledků.2. Základy teorie pravděpodobnosti. Pravděpodobnost, náhodný pokus, náhodný jev, nezávislost, podmíněná pravděpodobnost, náhodná veličina diskrétní a spojitá, pravděpodobnostní distribuční funkce (hustota pravděpodobnosti, PDF) a (kumulativní) distribuční funkce (CDF), základní rozdělení.3. Charakteristiky rozdělení pravděpodobnosti a deskriptivní statistika. Momenty, střední hodnota, rozptyl, standardní odchylka, šikmost, kurtosita, další míry variability, medián, kvantily, modus, transformace náhodné veličiny, způsoby grafické presentace.4. Základy teorie odhadu. Bodový a intervalový odhad, nestranný a nejlepší nestranný odhad. Asymptotické vlastnosti odhadu, konzistentní odhad. Konstrukce bodového a intervalového odhadu.5. Testování hypotéz. Metodika , statistická hypotéza, nulová a alternativní hypotéza, testová statistika, hladina statistické významnosti, p-hodnota, chyba prvního a druhého druhu.6. Vybrané statistické testy. Parametrické: Studentův t-test, F-test, testy dobré shody (chi kvadrát, Kolmogorovův-Smirnovovův test), analýza závislostí (kontingenční a asociační tabulky, Pearsonův koeficient), analýza rozptylu (ANOVA), post hoc analýza. Neparametrické: Mannův-Whitneyův test, Kruskalův-Wallisův test, Spearmanovo rhó, Kendallovo tau, testy pro závislé výběry (Friedmanův test).7. Regresní a korelační analýza. Model, koeficienty modelu, lineární regresní model, bodové odhady, zobecněná lineární regrese.8. ROC analýza. Receiver operating characteristics (ROC) analýza jako nástroj pro evaluaci klasifikačních a predikčních modelů a pro vizualizaci jejich výkonnosti.Další informace a studijní literatura jsou uvedeny zde (po zobrazení stránky klikněte postupně na složky "Kursy", "SUO-FPF", "2-LS", "UFSAD01-SeminarStatAnDat"):

Získané způsobilosti

Studenti získají základní znalosti a praktické návyky ve využívání vybraných metod statistického zpracování a analýzy monitorovaných dat.

Literatura

Mangano S. Mathematica Cookbook. Building Blocks for Science, Engineering, Finance, Music, and More. O?Reilly, Sebastopol, 2010, 2010. ISBN 978-0-596-52099-1.Press W. H., Teukolsky S. A., Vetterling W. T., Flannery B. P. Numerical Recipes in C: The Art of Scientific Computing. Cambridge University Press, Cambridge, 1997. ISBN 0-521-43108-5.Anděl J. Statistické metody. MatFyzPress, Praha, 2007. ISBN 80-7378-001-1.Everitt B. S. The Cambridge Dictionary of Statistics. Cambridge University Press, Cambridge, 2006. ISBN 0-521-69027-7.Anděl J. Základy matematické statistiky. MatFyzPress, Praha, 2007. ISBN 80-7378-003-8.Litschmannová M. Úvod do statistiky. VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Ostrava, 2011. Litschmannová M. Vybrané kapitoly z pravděpodobnosti. VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Ostrava, 2011.

Požadavky

Účast na přednáškách je doporučená. Může být nahrazena samostudiemdoporučené literatury a individuálními konzultacemi. Účast na cvičeních je povinná (min. 80%).

Garant

Doc. RNDr. Stanislav HLEDÍK, Ph.D.

Vyučující

Doc. RNDr. Stanislav HLEDÍK, Ph.D.Doc. RNDr. Stanislav HLEDÍK, Ph.D.