Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do kulturních dějin (UHV / D0003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / D0003 - Úvod do kulturních dějin, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ÚvodPojem kultura: vymezení, koncepty, významyTradice oboru kulturních dějinVymezování a interdisciplinaritaFormování tzv. nových kulturních dějinNárodní tradice kulturních dějinZnovuobjevení aktéraHistorie jako sociální paměťZávěr

Získané způsobilosti

Orientace v základních teoriích a terminologii kulturních dějin.

Literatura

Nodl, M. - Tinková, D. (edd.). Antropologické přístupy v historickém bádání. Praha 2007. periodikum. Dějiny - teorie - kritikaHistorische Anthropologie. Kultur - Gesselschaft - Alltag. Petráň, J. a kol. Dějiny hmotné kultury I a II. Praha 1985 a 2003.;. van Dülmen, R. Historická antropologie. Vývoj - problémy - úkoly. Praha 2002. periodikum. Kuděj. Rataj, T. Mezi Zíbrtem a Geertzem. Úvaha o předmětu kulturních dějin. Kuděj 7, 2005, 1-2, s. 142 - 158. Burke, P. Variety kulturních dějin. Praha, Centrum pro studium demokracie a kultury 2006, s. 5-29, 190-218. Burke, P. What is Cultural History? Cambridge 2004. Burke, P. Žebráci, Šarlatáni, papežové. Historická antropologie raně novověké Itálie. Eseje o vnímání a komunikaci, Praha 2007.

Požadavky

Splnění závěrečného testu na 70%.

Garant

Doc. Mgr. Martin ČAPSKÝ, Ph.D.

Vyučující

Doc. Mgr. Martin ČAPSKÝ, Ph.D.