Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Struktury všedního dne v předmoderním ob (UHV / D0005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / D0005 - Struktury všedního dne v předmoderním ob, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Literatura, prameny, metodické postupy2. - 5. Stratifikace společnosti, charakteristika sociálních vrstev a skupin (šlechta, měšťané/městské obyvatelstvo, poddaní/venkovské obyvatelstvo, duchovenstvo, židé, protoprůmysloví podnikatelé ad.)6. Veřejné a privátní? v každodenním životě7. Práce a volný čas8. Proměny mentalit8.- 9. Duchovní každodennost (náboženství, slavnosti a rituály)10.- 11. Hmotná každodennost (bydlení, odívání, stravování)12. Zdraví, hygiena, specifické aktivity.

Získané způsobilosti

Základní znalosti problematiky každodennosti ve vztahu k jednotlivým společenským vrstvám, orientace v pramenech a literatuře, metodách výzkumu. Schopnost samostatné práce na dílčí téma (referát, příspěvek).

Literatura

Petráň, J. a kol. Dějiny hmotné kultury II/1, Praha 1995, II/2. Praha 1997. Kybalová J. - Novotná J. Habánská fajáns 1590 - 1730. Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, Moravská galerie v Brně. Beranová, M.:. Jídlo a pití ve středověku a raném novověku. Praha, 2011. Dulmen, R. von. Kultura a každodenní život v raném novověku (16. - 18. století), I. Dům a jeho lidé. Praha 1999, II. Vesnice a město. Praha 2006, III. Náboženství, magiem osvícenství. Praha 2006. Burke, P. Lidová kultura v raně novověké Evropě. Praha, 2004. Bůžek, V. a kol. Společnost českých zemí raného novověku. Praha, 2010. LENDEROVÁ, M. - JIRÁNEK, T. - MACKOVÁ, M. Z dějin české každodennosti. Praha, 2009. Lenderová,M. a kol. Žena v českých zemích. Praha, 2011.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, prokázaná práce s odbornou literaturou (diskuse, referáty), seminární práce.

Garant

Prof. PhDr. Irena KORBELÁŘOVÁ, Dr.

Vyučující

Prof. PhDr. Irena KORBELÁŘOVÁ, Dr.Prof. PhDr. Rudolf ŽÁČEK, Dr.