Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stravování a pohostinství jako fenomény (UHV / D0020)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / D0020 - Stravování a pohostinství jako fenomény, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stravování a stolování v minulosti, jejich sociální, kulturní a rituální funkce v rodině a společnosti v dobových proměnách.2. Geografické, regionální a socioekonomické vlivy na skladbu stravy, specifika stravování ve městech v kontextu venkovského a šlechtického prostředí.3. - 5. Strava, privátní kuchyně a stolování městské společnosti a jejich odlišnosti dle sociálního statutu (měšťané, řemeslnictvo, nižší vrstvy) ve středověku/raném novověku/na prahu moderní doby (konec 18./19 století).6. - 7. Pohostinská činnost a podniky ve městech ( typologie, charakteristika, funkce) ve středověku/raném novověku.8. Pohostinská činnost na prahu moderní doby, její specifika a funkce ve společenském životě.9.- 10. Prameny a literatura k dějinám stravování a pohostinství, praktické ukázky odborné práce s nimi a možnosti využití pro současnou praxi v oblasti gastronomie, ubytovacích služeb a turismu.

Získané způsobilosti

Základní orientace v problematice stravování a pohostinství v historickém průřezu, schopnost pracovat s literaturou a tištěnými a rukopisnými prameny, aplikovat poznatky do odborné praxe s přihlédnutím k oborovým specifikům (historie, turismus, gastronomie)

Literatura

Petráň, J. a kol. Dějiny hmotné kultury I a II. Praha 1985 a 2003.;. MONTANARI, M. Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha, 2003. BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha, 2005. Úlehlová-Tilschová, M. Česká strava lidová. Praha, 2011. BARCZYK, M. Essen und Trinkem im Barock. Sigmaringen, 1990. Hrdlička, J. Hodovní stůl a dvorská společnost. České Budějovice, 2000. Kment. Hospody a jejich historická úloha v české splečnosti. Valašské Meziříčí, 2011. FREEDMAN, P. Jídlo. Dějiny chuti. Praha, 2008. VAŠÁK, J. Regionální pokrmy. Praha: Libri,, 2001. BERANOVÁ, M. Tradiční české kuchařky. Jak se vařilo před M. D. Rettigovou. Praha, 2001.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, prokázaná práce s odbornou literaturou (diskuse, referáty), seminární práce.

Garant

Prof. PhDr. Irena KORBELÁŘOVÁ, Dr.

Vyučující

Prof. PhDr. Irena KORBELÁŘOVÁ, Dr.