Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proseminář pro novodobé dějiny (UHV / D1013)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / D1013 - Proseminář pro novodobé dějiny, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení s náplní semináře, zadávání referátů2. Novodobé prameny a zásady kritické ediční práce3. Úřední a vojenské schematismy 18.-19. století4. Statistiky (sčítání obyvatelstva, volební statistiky, statistické lexikony)5. Sčítací operáty do r. 19506. Sbírky zákonů, přehledy platných právních norem; zásady citace zákonů7. Úřední list; Věstníky; Sbírky instrukcí8. Adresáře měst; kulturní adresáře; přehledy státních úřadů a veřejných institucí9. Topografické příručky Čech, Moravy a Slezska od konce 18. století10. Biografické lexikony; výroční zprávy11. Edice stranických dokumentů12. Práce s historickou mapou

Získané způsobilosti

Základní orientace v typologii novodobých pramenů.

Literatura

IGGERS, Georg G. Dějepisectví ve 20. století : od vědecké objektivity k postmoderní výzvě. Praha 2002. ECO, Umberto. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc 1997. APPLEBYOVÁ, Joyse - HUNTOVÁ, Lynn - JACOBOVÁ, Margare. Jak říkat pravdu o dějinách. Historie, věda, historie jako věda a Spojené státy americké. Praha 2000. BLOCH, Marc. Obrana historie aneb historik a jeho řemeslo. Praha 1967. RAMEŠ, Václav. Slovník pro historiky a návštěvníky archivů. Praha 2005.

Požadavky

Úspěšné absolvování prosemináře je vázáno na účast studenta (tolerance 1 neomluvená neúčast), vypracování dvou písemných referátů (historický pojem, medailon historika), aktivita v diskusích nad referáty a absolvování závěrečného písemného testu (řádný termín, 2 opravné pokusy).

Garant

Doc. PhDr. Jiří KNAPÍK, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Jiří KNAPÍK, Ph.D.