Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VSNOD-Kult. a soc. dějiny měšť. sp. 19.s (UHV / D2205)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / D2205 - VSNOD-Kult. a soc. dějiny měšť. sp. 19.s, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Koncept ?dlouhého 19. století?2. Teoretický úvod do problematiky, terminologie3. Dosavadní výzkum a současné trendy bádání4. Kritéria vymezení novodobého měšťanstva I.5. Kritéria vymezení novodobého měšťanstva II.6. Vznik moderního měšťanstva (občanských vrstev)7. Srovnání novodobého a předmoderního měšťanstva8. Měšťanské profese: úvod9. Inteligence (Bildungsbürgertum) ? profese a jejich specifika I.10. Inteligence (Bildungsbürgertum) ? profese a jejich specifika II.11. Buržoazie (Wirtschaftsbürgertum) ? profese a jejich specifika I.12. Buržoazie (Wirtschaftsbürgertum) ? profese a jejich specifika II.

Získané způsobilosti

Obeznámenost se socioprofesními skupinami měšťanstva 19. století a jejich specifiky.

Literatura

KOCKA, Jürgen (Hg.). Bürgertum im 19. Jahrhundert. Einheit und Vielfalt Europas. Band I-III. Göttingen 1995. W. Plumpe - J. Lesczenski (Hg.). Bürgertum und Bürgerlichkeit. Köln, 2009. FASORA, Lukáš - HANUŠ, Jiří - MALÍŘ, Jiří - VYKOUPIL, Libor (eds.). Člověk na Moravě v první polovině 20. století. Brno 2006. Fasora a kol. (eds.). Člověk na Moravě v 19. století. Brno , 2006. HARDTWIG, Wolfgang. Hochkultur des bürgerlichen Zeitalters. Göttingen 2005. PEŠEK, Jiří. Od aglomerace k velkoměstu. Praha a středoevropské metropole 1850-1920. Praha 1999.

Požadavky

Znalost němčiny, čtení kurentu, aktivní práce s prameny na semináři, úspěšné absolvování závěrečného testu.

Garant

Mgr. Martin PELC, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin PELC, Ph.D.