Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět VSNOD-Kulturní a sociální dějiny (UHV / D2206)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / D2206 - VSNOD-Kulturní a sociální dějiny, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod: měšťanstvo jako dominantní sociální formace 19. století2. Rozdělení genderových rolí v měšťanské společnosti3. Postavení a role ženy v měšťanské společnosti4. Měšťanské hodnoty5. Měšťanská morálka6. Měšťanské hodnoty7. Měšťanská ?vysoká? kultura a měšťanská reprezentace I.8. Měšťanská ?vysoká? kultura a měšťanská reprezentace II.9. ?Měšťanské dětství?10. Volný čas a socializace11. Závěr měšťanova života: funerální památky12. Civilizační kritika a rozpad měšťanského světa

Získané způsobilosti

Schopnost pracovat se základními prameny ke kulturním a sociálním dějinám 19. století. Základní přehled o struktuře společnosti 19. století.

Literatura

FASORA, Lukáš - HANUŠ, Jiří - MALÍŘ, Jiří (eds.). Brno Vídni, Vídeň Brnu. Zemské metropole a centrum říše v 19. století. Brno 2008. FREVERT, Ute (Hg.). Bürgerinnen und Bürger. Geschlechterverhältnisse im 19. Jahrhundert. Göttingen 1988. KOCKA, Jürgen (Hg.). Bürgertum im 19. Jahrhundert. Einheit und Vielfalt Europas. Band I-III. Göttingen 1995. FASORA, Lukáš ? HANUŠ, Jiří ? MALÍŘ, Jiří ? VYKOUPIL, Libor (eds.). Člověk na Moravě v první polovině 20. století. Brno, 2006. Fasora a kol. (eds.). Člověk na Moravě v 19. století. Brno, 2006. PERROT, Michel (red.). Historia życia prywatnego. Od rewolucji fracuskiej do I wojny światowej. Wrocław - Warszawa - Kraków 2006. LENDEROVÁ, Milena. K hříchu a modlitbě. Žena v minulém století. Praha, 1999. PEŠEK, Jiří. Od aglomerace k velkoměstu. Praha a středoevropské metropole 1850?1920. Praha, 1999. LENDEROVÁ, Milena ? RÝDL, Karel. Radostné dětství? Dítě v Čechách devatenáctého století. Praha, 2006. LENDEROVÁ, Milena - JIRÁNEK, Tomáš - MACKOVÁ, Marie. Z dějin české každodennosti. Praha 2009. Telesko, Werner. 19. Jahrhundert. Eine Epoche und Ihre Medien. Wien etc., 2010.

Požadavky

1) Znalost němčiny, 2) Čtení kurentu, 3) Aktivní práce s prameny na semináři, 4) Absolvování zápočtového testu, 5) Min. 80% účast na seminářích

Garant

Mgr. Martin PELC, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin PELC, Ph.D.