Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná historiografie (UHV / D3024)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / D3024 - Obecná historiografie, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky :- antické Řecko a Řím- středověcí kronikáři- dějepisectví humanismu a renesance- éra racionalismu a osvícenství- osvícenští historikové a filozofové dějin- francouzské liberální dějepisectví- německá historická škola a rankovské dějepisectví- britská, francouzská a italská historiografie 19.století- positivismus v historiografii- nové směry historického myšlení na přelomu 19.a 20.století- ruské a sovětské dějepisectví- francouzská škola Annales- vliv Arnolda Toynbee na anglosaskou historiografii- nové proudy v evropské historiografii po 2.světové válce- tzv. "Historikerstreit" v Německu- postmoderní dějepisectví

Literatura

Viz. literatura předmětu DU002. Viz. literatura předmětu DU002.

Požadavky

úspěšné absolvování zkoušky. Vedle nutného zvládnutí kompletní látky též povinná studijní literatura G. G.Iggers: Dějepisectví 20.století a Peter Burke: Francouzská revoluce v dějepisectví. Kromě toho se požaduje četba nejméně tří prací některého z profilujících evropských historiků podle vlastní volby.

Garant

Prof. PhDr. Zdeněk JIRÁSEK, CSc.

Vyučující

Mgr. David KALHOUS, Ph.D.Mgr. Martin PELC, Ph.D.