Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Populační vývoj v českých zemích (UHV / D3045)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / D3045 - Populační vývoj v českých zemích, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Témata a metody historické demografie.2. Přehled populačního vývoje I (paleodemografie, předstatistické období).3. Přehled populačního vývoje II (protostatistické období).4. Přehled populačního vývoje III (demografický přechod, nový demografický režim).5. Sňatek, manželství a nemanželské vztahy.6. Formy evropské rodiny a domácnosti (European Marriage System).7. Plodnost a porodnost, problém ilegitimity.8. Kontracepce, infanticida - přechod ke kontrole porodnosti.9. Epidemické krize - nemocnost - projevy nemocí.10. Úmrtnost, fenomén dětské úmrtnosti, zvyšování naděje na dožití.11. Migrace a geografická mobilita obyvatelstva.12. Dějiny populačního myšlení a populačních teorií.

Získané způsobilosti

Základní orientace v populačním vývoji českých zemí v evropském kontextu s přihlédnutím k demografickým aspektům, modelům rodiny aj.

Požadavky

Úspěšné absolvování závěrečného testu a vypracování seminární práce (témata seminárních prací budou vycházet z náplně jednotlivých přednášek).

Garant

Prof. PhDr. Irena KORBELÁŘOVÁ, Dr.

Vyučující

Prof. PhDr. Irena KORBELÁŘOVÁ, Dr.