Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Peníze a měnový systém na území ČR (UHV / D3414)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / D3414 - Peníze a měnový systém na území ČR, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výběrová přednáška obsahuje přehled vývoje měny obíhající oficiálně na území nynější České republiky od počátku 18. století do vytvoření české měny po roce 1993. Je podán přehled jednotlivých platidel po stránce numismatické, jsou ovšem zdůrazněny i důležité momenty v kolísání hodnoty různých měnových jednotek, podán výčet finančních krizí i příznivých období rozvoje měny. Značná pozornost je věnována i různým finančním a národohospodářským koncepcím, které měnový vývoj ovlivnily. Zdůrazněn je rovněž vliv řady politických rozhodnutí a událostí, a to jak ve smyslu politiky vnitřní, tak i mezinárodní, na vývoj dobových měnových systémů u nás. Měnové otázky jsou přitom zasazeny do širších souvislostí vývoje hospodářství. Zároveň je objasněna i měnící se funkce cedulové banky a podán přehled o vývoji finančních ústavů, tedy především bank a pojišťoven. Zvláštní zřetel je obrácen na objasnění měnových reforem, odluk apod.

Získané způsobilosti

Získání přehledu o vývoji měny a finančního systému na území českých zemí od 18. stol. po současnost

Literatura

Lacina, V. - Slezák, L. Hospodářská politiky v ekonomickém vývoji první ČSR, Praha 1994. Průcha, V. a kol. Hospodářské dějiny Československa v 19. a 20. století, Praha 1974. Faltus, J. - Průcha, V. Hospodářské dějiny, Praha 1992. - Měnové systémy na území českých zemí 1892-1933, Opava - Praha 1995. Vencovský, F. Měnová politika v české historii, Praha 2001. Olšovský, R. a kol. Stručný přehled hospodářských dějin Československa v 19. a 20. století, Praha 1969.

Požadavky

* 75% docházka, aktivní účast* Znalost základních pojmů a problémů

Garant

Prof. PhDr. Zdeněk JIRÁSEK, CSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Zdeněk JIRÁSEK, CSc.