Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latina pro starší dějiny (UHV / D3443)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / D3443 - Latina pro starší dějiny, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fredegarii et aliorum Chronica.2. Crescente fide Christiana.3. Cosmas Pragensis, Chronica Bohemorum.4. Bulla papeže Hadriana II. Gloria in Altissimis.5. Bulla papeže Jana VIII. Industrie tue.6. Zlatá bula sicilská.7. Vita Caroli.8. Chronica Pribiconis dicti Pulkaua.9. Zakládací listina Karlovy univerzity.10. Dekret kutnohorský.11. Aeneas Silvius Piccolomini, Historia Bohemica.12. B. Balbín, Miscellanea historica regni Bohemiae.

Získané způsobilosti

Překlad různorodých pramenů vážících se k středověku i ranému novověku umožní studentu seznámit se se slovní zásobou, syntaxí i morfologií charakteristickou pro dané období i autora. Systematická práce s textem, jeho analýza z hlediska věcného i gramatického, samostatná práce se slovníkem jsou zaměřeny na praktické využití získaných znalostí v praxi (v archivu, muzeu, odborné knihovně).

Literatura

Přecechtělová, M. Cvičebnice latiny pro bohoslovce. Praha 1993. Zachová, J. Cvičebnice latiny pro posluchače historických oborů. II. Úvod do četby středověkých diplomatických textů. Praha 1991. Quitt, Z.-Kucharský, P. Česko-latinský slovník středověké a současné latiny. Praha 2003. Curtius, E. Evropská literatura a latinský středověk. Praha 1998. Zachová, J. Chrestomatie středověké latinské literatury. Praha 1980. Vidmanová, A. Laborintus. Latinská literatura středověkých Čech. Praha 1994. Tříška, J. Latinitas Bohemica. Výbor z latinské literatury českých zemí. Praha 1996. Nechutová, J. Latinská literatura českého středověku do r. 1400. Praha 2000. Mareš, J. Latinsko český slovník pro genealogy. Praha 1996. Pražák, J.-Novotný, F.-Sedláček, J. Latinsko-český slovník. I, II. Praha 1980. Kábrt, J. a kol. Latinsko-český slovník. Praha 2000. Habel, E.-Grőbel, F. Mitttellateinisches Glossar. Padeborn 1989. Šlesinger, M. Rudimenta linguae Latinae ad usum Sacrae Theologiae studiis deditorum. Praha 1999. Kuklica, P. Slovník stredovekej latinčiny. Bratislava 1966. Nechutová, J. Středověká latina. Brno 1995. Nechutová, J. Texty ke cvičením ze středověké latiny. Brno 1985. Hošek, R.-Marek, V. Úvod do studia latiny. Praha 1977. Nechutová, J.-Hejnic, J. Úvod do studia středověké latiny. Učební text a čítanka. Brno 1985. Kamínková, E. Výbor ze středověkých latinských textů. Praha 1968.

Požadavky

- aktivní účast na semináři- domácí příprava zadaných překladů- úspěšné absolvování závěrečného písemného testu

Garant

PhDr. Karla VYMĚTALOVÁ

Vyučující

PhDr. Karla VYMĚTALOVÁ