Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Každodenní život na venkově (UHV / DN016)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / DN016 - Každodenní život na venkově, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky, prameny, literatura, metodyZměny vnímání prostoru v raném novověku.2. Sociální struktury venkovské společnosti.3. Rodina a rodinné cykly, genderové aspekty, rodinné strategie.4.-5. Struktury každodenního života I. (materiální kultura - odívání, bydlení, stravování)6. Strututy každodenního života II. (práce, volný čas).7.-8. Struktury každodenního života III. (duchovní kultura, regionální aspekty, fetivity arituály.9.-10. Venkovan v sociálních strukturách regionu (vztah k vrchnosti, městskému prostředí ad.)

Získané způsobilosti

Základní orientace v problematice materiální a duchovní každodennosti venkovské společnosti, v sociální struktuře a rodinných aspektech.

Literatura

Petráň, J. a kol. Dějiny hmotné kultury I a II. Praha 1985 a 2003.;. Dulmen, R. von. Kultura a každodenní život v raném novověku (16. - 18. století), I. Dům a jeho lidé. Praha 1999, II. Vesnice a město. Praha 2006, III. Náboženství, magiem osvícenství. Praha 2006. Petráň, J. Příběh Ouběnic. Praha, 2001. Horský, J., Seligová, M. Rodina našich předků. Praha, 1997. Matlas, P. Shovívavá vrchnost, nebo neukáznění poddaní?. Praha, 2011.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, absolvování závěrečného testu vypracování seminární práce.

Garant

Prof. PhDr. Rudolf ŽÁČEK, Dr.

Vyučující

Mgr. David KALHOUS, Ph.D.