Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Totalitní ideologie 20. století jako pol (UHV / DN017)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / DN017 - Totalitní ideologie 20. století jako pol, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

* 1. Úvodní úvahy a pojmy;* 2. Stručné dějiny totalitních systémů I. (nacionální socialismus);* 3. Stručné dějiny totalitních systémů II. (komunismus);* 4. George Orwell a literární fikce totalitarismu;* 5. Totalitarismus podle Franze Borkenaua;* 6. Totalitarismus podle Carla J. Friedricha;* 7. Totalitarismus podle Hannah Arendtové;* 8. Totalitarismus a politická náboženství podle Raymonda Arona;* 9. Totalitarismus a politická náboženství podle Erica Voegelina;* 10. Idea ?nového? člověka;* 11. Etika, morálka a rituály ?nacionálně socialistického? člověka v dobových textech;* 12. Etika, morálka a rituály ?socialistického? člověka v dobových textech;

Získané způsobilosti

Určeno pro studenty 4. a 5. ročníků.

Literatura

Iggers, G. Dějepisectví ve 20. století. Od vědecké objektivity k postmoderní výzvě. Praha, 2002. Aron, R. Historie XX. století. Praha 1996. Maier, H. Politická náboženství. Totalitní režimy a křesťanství, Brno 1999. Burgleich, M. The Third Reich. A New History, New York 2000. Voegelin, E. Vzpomínky na života filozofii. Brno 1998.

Požadavky

Splnění požadavků závěrečného testu.

Garant

Mgr. Jiří NĚMEC, Ph.D.