Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do dějin hmotné kultury (UHV / M0013)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / M0013 - Úvod do dějin hmotné kultury, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metodologické aspekty a problémy dějin zabývajících se hmotnou kulturou a každodenností.2. Charakteristika hmotné kultury a každodennosti od 13. do konce 15. století.3. Základní pojmy z křesťanské liturgie, základní pojmy z duchovní kultury středověku, církevní a klášterní organizace ve středověku, základy církevní organizace u nás do husitských válek.4. Základní charakteristika církevních řádů a řeholí do konce 15. století u nás, jejich role při kolonizaci a urbanizaci, filiační systém klášterů, rytířské řády.5. Základní typy klášterních sídel s příklady, základní dispozice a členění kláštera.6. Sociální členění šlechtického stavu, šlechtická sídla - stavební typy, stavební vývoj, základní typy královských hradů a jejich vývoj do konce období pozdní gotiky s příklady, základní stavební a funkční pojmy z kastelologie.7. Vznik a typy měst, městské právo, městská kultura; cechy, jejich vznik, členění, organizace, hmotná kultura spjatá s cechy, měšťanský dům a jeho proměny do konce pozdní gotiky.8. Vesnický kostel, charakteristika, stavební vývoj, jeho role v životě vesnické společnosti, základní uspořádání presbytáře vesnického kostela, základní typy vesnického domu.9. Středověká stavební huť, organizace, charakteristika činnosti, základní osobnosti činné u nás (Matyáš z Arrasu, Jindřich Parléř, Benedikt Rejt) a jejich stavby.10. Rituály feudální moci (intronizace, insignie, korunovace, říšské a české státoprávní klenoty).11. Město a venkov v raném novověku, vybavení a zařízení aristokratického sídla v 16. - 18. století, vybavení a zařízení měšťanského domu v 16. - 18. století, městská hmotná kultura raného novověku, cechy a řemesla.12. Kostely, kláštery a poutní místa v raném novověku, duchovní proudy novověku a s nimi spjatá hmotná kultura, barokní festivity.

Získané způsobilosti

Znalost základních souvislostí mezi tzv. hmotnou a duchovní kulturou, schopnost interpretovat materiální artefakty a zasadit je do odpovídajícího historického, společenského a duchovního kontextu.

Literatura

Dějiny hmotné kultury I/1-2, II./1-2 (ed. Josef Petráň). Praha 1985. a. Středověký člověk a jeho svět (ed. Jacques Le Goff). Praha 1999. a. Milan Buben. Encyklopedie heraldiky. Světská a církevní titulatura a reálie. Praha 1994. Jacques Le Goff - Jean-Claude Schmitt (ed.). Encyklopedie středověku. Praha 2008. Michail M. Bachtin. Francois Rabelais a lidová kultura středověku a renesance. Praha 1975. Tomáš Durdík. Hrady kastelového typu 13. století ve střední Evropě. Praha 1998. Emanuel Le Roy Ladurie. Karneval v Romansu. Praha, Argo 2001. Pavel Spunar. Kultura českého středověku. Praha 1985. Jacques Le Goff. Kultura středověké Evropy. Praha 1991. Ferdinand Seibt. Lesk a bída středověku. Praha 2000. Bronisław Geremek. Slitování a šibenice. Dějiny chudoby a milosrdenství. Praha 1999. Jean Delumeau. Strach na Západě ve 14. - 18. století. Praha, Argo. Jean-Claude Schmitt. Svět středověkých gest. Praha 2004. Carlo Ginzburg. Sýr a červi. Svět jednoho mlynáře kolem roku 1600. Praha, Argo 2000. Georges Duby. Věk katedrál. Umění a společnost 980 - 1420. Praha, Argo 2002. Peter Burke. Žebráci, šarlatáni, papežové. Historická antropologie raně novověké Itálie. Eseje o vnímání a komunikaci. H&H 2007.

Požadavky

Úspěšné absolvování zkoušky.

Garant

PhDr. Ing. Jaromír OLŠOVSKÝ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ing. Jaromír OLŠOVSKÝ, Ph.D.