Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie a muzeum II (UHV / M0019)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / M0019 - Archeologie a muzeum II, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Archeolog v muzeu, jeho poslání a úkoly2/ Základní právní předpisy v archeologické praxi.3/ Specifika evidence archeologických sbírek v muzeu4/ Muzejní sbírky a nálezová zpráva5/ Principy rekonstrukce hmotných památek v muzeích6/ Muzejní prezentace archeologických sbírek7/ Evidence složitých archeologických situací tzv.Harrisova metoda8/ Státní archeologický seznam a jeho užití v muzejní praxi9/ Archeologické skanzeny a "public archeology"10/ Archeologie vrcholného středověku očima muzeologa11/ Hmotná kultura středověku pro potřeby muzeologa.12/ Ikonografie všedního dne očima muzeologa

Literatura

Frolík,J.a kol. Čáslav,místo pro život,Svědectví archeologie,Praha 1999. Treue,W. Das Hausbuch der Mendelschen Zwölfbrüderstiftung, Nürnberg 1966. Pavlů,I. Experimentální archeologie a současné trendy universitního studia,Živá archeologie 5-2004, 278-281. Durdík,T. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů,Praha 1999. Varhaník,J. K současným možnostem ochrany archeologických nálezů, Archaeologia historica 26-2001,5-13. Hazlbauer,Z. Krása středověkých kamen, Praha 1998. Kaigl,J.,Zídek,M. Památkový zákon,Úplné zněníke dni 6.ledna 2005 doplněné výběrem z judikatury, Úplné znění prováděcí vyhlášky,Praha 2005. Vencl,S. Souvislosti chápání pojmu"nálezový celek"v české archeologii, Archeologické rozhledy 53-2001,592-613.

Požadavky

Vypracovat a úspěšně obhájit seminární práci na téma Fiktivní výstava významného archeologického výzkumu v místě mého bydliště. Přesné téma bude upřesněno po dohodě se studenty, tak aby navázalo na seminární práci vypracovanou v prvním bloku. Student prokáže praktické dovednosti při tvorbě zajímavé výstavy. Např. Unikátní objev slovanského bojovníka v Újezdě nad zelenými lesy.

Garant

PhDr. Vladimír GOŠ, CSc.

Vyučující

PhDr. Vladimír GOŠ, CSc.