Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnologie pro muzeology II (UHV / M0025)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / M0025 - Etnologie pro muzeology II, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Literatura a prameny k danému tématu.2. Základní terminologie.3. Etnografická mapa - významné etnografické oblasti v ČR a SR.4. Instituce a muzea se zaměřením na etnografii a lidovou kulturu.5. Umělecké dílo jako etnografický pramen.

Literatura

BOTÍK, Ján - SLAVKOVSKÝ, Peter (eds.). Encyklopédia ľudovej kultúry Slovenska, sv. I a II. Bratislava, 1995. JEŘÁBEK, Richard - WOITSCH, Jiří - BAHENSKÝ, František. Etnografický atlas Čech, Moravy a Slezska. Praha: Akademie věd České republiky, Etnologický ústav, 2004. BLAHŮŠEK, Jan. Identifikace a dokumentace jevů tradiční lidové kultury v České republice. Strážnice: Národní ústav lidové kultury, 2006. JANČÁŘ, Josef a kol. Lidová kultura na Moravě. Strážnice: Ústav lidové kultury, 2000. BROUČEK, Stanislav - JEŘÁBEK, Richard (eds.). Lidová kultura: národopisná encyklopedie Čech, Moravy a Slezska, sv. I, II, III. Praha, 2007. VEČERKOVÁ, Eva. Lidové obyčeje a jejich výtvarné komponenty: tvary a symboly. Brno: Moravské zemské muzeum, 2010. Metodika identifikace a dokumentace tradiční lidové kultury v České republice v kontextu koncepce účinnější péče o tradiční lidovou kulturu na léta 2011-2015. Strážnice: Národní ústav lidové kultury, 2011. JANČÁŘ, Josef - KRIST, Jan. Národopisné slavnosti a folklorní festivaly v České republice. Strážnice: Národní ústav lidové kultury, 2007. VONDRUŠKOVÁ, Alena (ed.). Od folkloru k folklorismu: slovník folklorního hnutí v Čechách. Strážnice: Ústav lidové kultury, 2000. Problematika prezentace a medializace tradiční lidové kultury: sborník příspěvků z 21. strážnického sympozia konaného ve dnech 15.-16. března 2006. Strážnice: Národní ústav lidové kultury, 2006. DVOŘÁČEK, Petr. Skanzeny České a Slovenské republiky. Praha, 2010. Současný folklorismus a prezentace folkloru: sborník příspěvků z 22. strážnického sympozia konaného ve dnech 13.-14. září 2006. Strážnice: Národní ústav lidové kultury, 2006. TOMANDL, Miloš - PROCHÁZKA, Lubomír (eds.). Tradiční lidová architektura. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2008.

Požadavky

docházka, individuální referáty ve formě prezentace, závěrečný zápočtový test

Garant

PhDr. Marian HOCHEL, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marian HOCHEL, Ph.D.