Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny konzervace (UHV / M0040)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / M0040 - Dějiny konzervace, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky:1. Periodizace a přehled názorů na vývoj oboru. Východiska konzervace a restaurování památek v křesťanském kulturním okruhu.2. Hledání univerzálního přístupu ke konzervaci a restaurování památek. Autenticita, originál, hodnota, signifikance.3. Ranný koncept moderní konzervace a restaurování muzejních sbírek - F. W. Rathgen.4. Významné osobnosti - muzejní konzervace a restaurování v zahraničí a Čechách.5. Odborné organizace a vývoj vzdělávání v oblasti konzervace a restaurování. Vzestup významu preventivní konzervace.6. Změny v metodice ochrany materiálů sbírkových předmětů - anorganické i organické materiály.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o vývoji konzervace a restaurování muzejních sbírek.

Literatura

MAY, E. Conservation science: Heritagematerials. Cambridge, 2006. ALTHOFER, H. Das 19. Jahrhundert und die Restaurierung: Beitrage zur Malerei, Maltechnik und Konservierung. Mnichov, 1987. RATHEGEN, Friedrich. Die Konservierung von Altertumsfunden( Mit Berücksichtigung ethnograph. und Kunstgewerblicher Sammlungsgegenstände). Dietrich Reimer, Berlín, 1898. CONTI, A. History of the Restoration and Conservationof Works of Art. Oxford, 2007. NEJEDLÝ, V. K vývoji retuše malířských děl v českých zemích ve 2. polovině 20. Století. 2005. VOJTÍŠEK, Václav. Konzervace archiválií. Praha, 1914. ŠVIMBERSKÝ, Antonín. Konzervace dřevěných prací, In: druhý sjezd na ochranu památek v Praze 1913 (IV. Sjezd archeologů aspolku musejních). Praha, 1915. STOCKÝ, Albín. Konzervace muzejních předmětů. Musejní obzor I., 1926. Kolektiv autorů. Konzervování a restaurování kovů. Ochrana předmětů kulturního dědictví z kovů a jejich slitin. Brno, 2011. LOSOS, Ludvík. Nové metody konservace musejních sbírek. Praha, 1959. VOJTÍŠEK, Václav. O konzervaci archiválií. Praha, 1932. PETR, František. O starých malbách a jejich restaurování. Praha, 1954. ŠIMČÍK, Antonín. Počátky odborné konzervace dřevěných artefaktů. Opava, 2005. ŠIMČÍK, Antonín. Počátky odborné konzervace železných artefaktů v muzeích v českých zemích, In: Acta historica et museologica Universitatis Silesianae Opaviensis VI. Opava, 2003. KOPECKÁ, I. - NEJEDLÝ, V. Průzkum historických materiálů: analytické metody pro restaurování a památkovou péči. Praha, 2005. CZUMALOVÁ, Petra. Příprava restaurátorů textilu ve ŠÚUV - význam umělecko historického školení. Pardubice, 1993. ĎUROVIČ, M. Restaurování a konzervování archiválií a knih. Praha, 2002. STRAKA, R. Preventivní péče. In ĎUROVIČ, M. a kol. Restaurování a konzervování archiválií a knih. Praha, 2002. SLÁNSKÝ, Bohuslav. Technika malby. I. díl - Malířský a konservační materiál. Praha, 1953. SLÁNSKÝ, Bohuslav. Technika malby. II. díl - Průzkum a restaurování obrazů. Praha, 1956. PETR, František. Umělecké dřevořezby a jejich restaurování. Praha, 1953.

Požadavky

Úspěšné absolvování závěrečného testu a vypracování seminární práce.

Garant

Mgr. Antonín ŠIMČÍK

Vyučující

Mgr. Antonín ŠIMČÍK