Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin hmotné kultury (UHV / M0041)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / M0041 - Kapitoly z dějin hmotné kultury, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy křesťanské víry a základní pojmy spjaté s křesťanstvím a jejich odraz v hmotné kultuře.2. Knižní iluminace jako zdroj poznatků o hmotné kultuře středověku.3. Aspekty hmotné kultury spojené s církví - kostely a kláštery.4. Aspekty hmotné kultury spojené s církví - liturgické náčiní, liturgické knihy, paramenta apod.5. Aspekty hmotné kultury spjaté s řemesly a městským stavem.6. Cechovní památky.7. Aspekty hmotné kultury spjaté s aristokracií a šlechtou.8. Aspekty hmotné kultury spjaté s panovnickou mocí.9. Základní pojmy z oblasti kastelologie, architektury a stavební kultury ve středověku a raném novověku.10. Předměty každodenní potřeby ve středověku a v raném novověku.11. Kultura bydlení v pozdním středověku a v raném novověku.12. Památky z oblasti hmotné kultury a muzea.

Získané způsobilosti

Orientace v základních aspektech dějin hmotné kultury, znalost základních hmotných pramenů a jejich využití pro práci historika.

Literatura

Dějiny hmotné kultury I/1-2, II./1-2. Praha, 1985. Dana Stehlíková. Encyklopedie českého zlatnictví, stříbrnictví a klenotnictví. Praha 2003 (jednotlivá hesla o vybraných sbírkách). Milan Buben. Encyklopedie heraldiky. Světská a církevní titulatura a reálie. Praha 1994. Jacques Le Goff - Jean-Claude Schmitt (ed.). Encyklopedie středověku. Praha 2008. Tomáš Durdík. Hrady kastelového typu 13. století ve střední Evropě. Praha 1998. Pavel Spunar. Kultura českého středověku. Praha 1985.

Požadavky

aktivní účast v semináři, vypracování referátů a seminárních prací na zadané téma, úspěšné absolvování testu a získání zápočtu.

Garant

PhDr. Ing. Jaromír OLŠOVSKÝ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ing. Jaromír OLŠOVSKÝ, Ph.D.