Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny sběratelství I (UHV / M0042)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / M0042 - Dějiny sběratelství I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Středověké thesaury, chrámové pokladnice, významné poklady a klášterní sbírky (např. svatovítský poklad, loretánský poklad na Hradčanech, strahovský poklad; sbírky litoměřického biskupství).2. Sběratelství v renesanci a manýrismu, Baldassare Castiglione a jeho Dvořan v kontextu budování uměleckých sbírek, renesanční a manýristické sbírky, sbírky Rudolfa II. v Praze jako příklad manýristického Theatra mundi.3. Zrození aristokratického sběratelství v Čechách a na Moravě, podoba vzdělání aristokratických sběratelů, kavalírské cesty, strategie aristokratického mecenášství a reprezentace.4. Základní mechanismy a strategie budování aristokratických obrazových sbírek; dobové muzeografické spisy, např. tzv. Neickelius anebo Samuel van Quicchelberg (Quiccheberg).5. Černínové a jejich sběratelské a mecenášské aktivity.6. Počátky barokního sběratelství na Moravě - olomoucký biskup Karel z Liechtensteina-Castelcornu a jeho obrazová sbírka.7. Sběratelství na Moravě II. - Karel Eusebius z Liechtenstena a sběratelská činnost Liechtensteinů na Moravě.8. Umělecké sbírky barokních umělců.8. Sběratelství Kouniců, Salmů a jejich sbírky na zámku v Rájci nad Svitavou.9. Počátky institucionálního sběratelství, Společnost vlasteneckých přátel umění v Praze a její sběratelské aktivity.

Získané způsobilosti

Orientace v dějinách sběratelství v českých zemích od konce středověku po konec 18. století.

Literatura

Lubomír Slavíček (ed.). Artis Pictoriae Amatores. Evropa v zrcadle pražského barokního sběratelství. NG v Praze, 1993. Dana Stehlíková. Encyklopedie českého zlatnictví, stříbrnictví a klenotnictví. Praha 2003 (jednotlivá hesla o vybraných sbírkách). Nová encyklopedie českého výtvarného umění I-II. Praha, 1995. Pavel Preiss. Panoráma manýrismu. Kapitoly o umění a kultuře 16. století. Praha 1974. Lubomír Slavíček. Sobě, umění, přátelům. Kapitoly z dějin sběratelství v Čechách a na Moravě 1650-1939. Brno 2008. Eliška Fučíková - Beket Bukovinská - Ivan Muchka. Umění na dvoře Rudolfa II. Praha 1988.

Požadavky

Úspěšné absolvování zápočtu

Garant

PhDr. Ing. Jaromír OLŠOVSKÝ, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ing. Jaromír OLŠOVSKÝ, Ph.D.