Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny sběratelství II (UHV / M0043)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / M0043 - Dějiny sběratelství II, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Institucionální sběratelství, sběratelé a mecenáši 19. století, Pražská obrazárna, Obrazárna Františkova muzea v Brně, Umělecký spolek Františkova muzea, Heinrich Gomperz a jeho sbírka, Arnold Skutetzky a jeho sběratelské aktivity.2. Měšťanské sbírky v Praze 1800 - 1870.3. Moravský umělecký spolek (Mährische Kunstverein) a jeho aktivity v Brně, Otto Kuhn a jeho sběratelské aktivity, Brno a sběratelé a mecenáši moderního umění.4. Pražští soukromí sběratelé kolem roku 1900 a jejich kulturní aktivity (Jiří Karásek ze Lvovic, JUDr. Hugo Toman, Armand Grosz, Ladislav Weber), pražský Kroužek přátel staršího umění malířského, Společnost sběratelů a přátel umění, Sdružení přátel Moderní galerie, Jindřich Waldes a jeho mecenášské aktivity.5. Pražský umělecký trh a soumrak soukromého sběratelství ve 30. - 40. let 20. století.6. Umělecké sbírky Národní galerie v Praze, Moravské galerie v Brně.7. Umělecké sbírky Muzea umění v Olomouci, Slezského zemského muzea v Opavě.8. Umělecké sbírky Uměleckohistorického muzea (Kunsthistorisches Museum) ve Vídni, Britského muzea v Londýně, pařížského Louvru, benátské Gallerie dell´Accademia, milánské Pinacotecy di Brera ad.).

Získané způsobilosti

Základní znalosti problematiky vývoje sběratelství 19. a 20. století.

Literatura

Nová encyklopedie českého výtvarného umění I-II. (ed. A. Horová). Praha 1995. a. Lubomír Slavíček (ed.). Artis Pictoriae Amatores. Evropa v zrcadle pražského barokního sběratelství. NG v Praze, 1993. Dana Stehlíková. Encyklopedie českého zlatnictví, stříbrnictví a klenotnictví. Praha 2003 (jednotlivá hesla o vybraných sbírkách). Lubomír Slavíček. Chvála sběratelství: holandské obrazy 17. a počátku 18. století v českých sbírkách. Cheb 1993. Patrik, Šimon. Jindřich Waldes - sběratel umění. Praha, 2001. Pierre Cabanne. Kniha o velkých sběratelích. Praha 1971. Pavel Preiss. Panoráma manýrismu. Kapitoly o umění a kultuře 16. století. Praha 1974. Karel Holešovský. Portrétní miniatura: historie, sběratelství a znalectví. Praha 1976. Augusta, J. M. Rukověť sběratelova. Praha 1927 (reprint Praha 1993). Lubomír Slavíček a kolektiv. Sběratelství. Praha 1983. Lubomír Slavíček. Sobě, umění, přátelům. Kapitoly z dějin sběratelství v Čechách a na Moravě 1650-1939. Brno 2008. Gustav, Wilhelm. The Journey of the Liechtenstein Gallery from Vienna to Vaduz. Mnichov, 2005. Eliška Fučíková - Beket Bukovinská - Ivan Muchka. Umění na dvoře Rudolfa II. Praha 1988.

Požadavky

Úspěšné absolvování zápočtu

Garant

Doc. PhDr. Jiří KNAPÍK, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ing. Jaromír OLŠOVSKÝ, Ph.D.