Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z filozofie I (UHV / M0050)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / M0050 - Vybrané kapitoly z filozofie I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Osvícenství a pojetí kultury.2. kultura filozofického myšlení G. W. Leibnize a JG Herdera.3. Voltaire, J. J. Rousseau a problém kultury.4. Pojem kultury F. Schillera.5. Kultura ve filozofii G. W. F. Hegela.6. Kulturní pojmy W. Diltheye, F. Nietzscheho a J. Burkhardta.7. O. Spengler a jeho pojetí kultury.8. Počátky filozofie hodnot práce Lotze.9. F. Brentanova filozofie a hodnoty10. transcendentální filozofie hodnot Windelbanda a H. Rickerta.11. Hodnoty a proces učení u E. Husserla12. M. Scheler a jeho materiální etika hodnot.13. N. Hartmann - obsah etické hodnoty14. Pragmatismus a hodnoty.16. G. Simmel a problém hodnocení.

Získané způsobilosti

základní orientace ve vývoji evropské filozofie

Literatura

Kolektiv autorů. Filosofický slovník. Olomouc, 1998. Hans Joachim Störig. Malé dějiny filosofie. Praha, 2007. Arno Anzenbacher. Úvod do filozofie. Portál, 2004.

Požadavky

80 % účast, aktivní přístup znalost základních filozofických pojmů a problémů, splnění závěrečného testu

Garant

PhDr. Ing. Jaromír OLŠOVSKÝ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Robert ANTONÍN, Ph.D.