Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Muzea vědy a techniky (UHV / M0074)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / M0074 - Muzea vědy a techniky, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dějiny průmyslových a technických odvětví s důrazem na české země a střední Evropu (hornictví, hutnictví, ocelářství, koksárenství, textilní průmysl, pivovarství, cukrovarnictví, dějinný význam atmosférického a parního stroje, vývoj větrných a vodních motorů)2. Kategorie vědecko - technických muzeí (muzea dějin techniky, muzea průmyslu, podniková muzea, muzea dopravy, matematicko-fyzikální muzea, báňská muzea, technické památky, programově zaměřená centra)3. Vědecké a technické sbírky v muzeích a instalovaných objektech. Památková a muzejní hodnota dokladů vývoje techniky a vědy. Metody a přístupy k odborné dokumentaci, správě, evidenci a ochraně vědeckých a technických památek a sbírek. Dokumentace vývoje vědy, techniky a průmyslové výroby včetně publikačních výstupů.4. Prezentace, expozice a výstavy vědeckých a technických sbírek. Současný stav prezentace vědeckých a technických sbírek v českých muzeích a v zahraničí.5. Technické prostředky v muzejní prezentaci vědeckých a technických sbírek. Strategie prezentace v muzeu vědy a techniky. Interaktivní exponáty v muzeích vědy, techniky a v edukačních centrech.

Získané způsobilosti

metodika dokumentace památek vědy, techniky a průmyslu

Literatura

Národní technické muzeum v Praze www.ntm.cz. a. The National Museum of Science and Industry (London, GB). www.nmsi.ac.uk. a. Technické muzeum v Brně www.technicalmuseum.cz. a. Smithsonian Institution (Washington, USA) www.si.edu;. a. NKP Důl Hlubina, vysoké pece a koksovna Vítkovických železáren http://www.dolnioblastvitkovice.cz/. a. Národní kulturní památka Důl Michal: http://www.dul-michal.cz/. a. Landek Park http://www.landekpark.cz/. a. Central European Science Adventure http://www.cesa-project.eu. a. Petráň, J. a kol. Dějiny hmotné kultury I a II. Praha 1985 a 2003.;. Blahovec, A. - Gruber, J. Dějiny techniky. Praha 1996;. Sodomka, L. a kol.:. Kronika Nobelových cen. Praha 2004;. Kesner, L.:. Marketing a management muzeí a památek. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1104-4.Neústupný, J. Muzeum a věda, Muzejní práce sv. 13, Praha 1968;. Waidacher, F. Příručka všeobecnej muzeológie. Bratislava, 1999. Hlušičková, H. a kolektiv. Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. I. A II. díl. Praha 2002;. Beneš, J.:. Základy muzeologie. Opava, 1997.

Požadavky

aktivní účast

Garant

Mgr. Bc. Jiří ŠÍL, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Bc. Jiří ŠÍL, Ph.D.