Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana přírodního dědictví (UHV / M0081)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / M0081 - Ochrana přírodního dědictví, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Mezioborový přístup k ochraně přírody a krajiny. Filozofické pozadí ochrany přírody. Etické principy ochrany přírody. Historický vývoj ochrany přírody. Biologie ochrany přírody neboli ochranářské biologie.2. Biologická diverzita. Hodnota biodiverzity. Instrumentální (užitková) hodnota. Vnitřní hodnota. Měření biodiverzity. Alfa diverzita. Beta diverzita. Gama diverzita.3. Diverzita druhová, genetická, společenstev a ekosystémů. Množství druhů. Rozmanitost druhového bohatství. Faktory zodpovědné za rozmístění diverzity. Rovnoběžkový gradient druhového bohatství. Geografické rozmístění endemitů.4. Ohrožení biologické diverzity. Rychlost vymírání. Příčiny vymírání. Příčiny ohrožení druhů vyhubením. Faktory významné z hlediska náchylnosti k vyhubení.5. Hlavní faktory ohrožení biodiverzity na Zemi. Globální změny klimatu Rozpad a ničení stanovišť (biotopů). Invaze nepůvodních druhů. Lov a obchod. Nemoci. Druhotné příčiny vymírání druhů.6. Ochrana na úrovni druhu a populací. Strategie ochrany přírody ex situ (zoologické zahrady, botanické zahrady a arboreta, akvária). Právní ochrana druhů a mezinárodní dohody druhové ochrany.7. Ochrana na úrovni společenstev. Chráněná území. Biokoridory. Národní ekologická síť (územní systémy ekologické stability). Ekologické sítě v rámci Evropy.8. Historie ochrany přírody a krajiny na území ČR. Územní ochrana přírody a krajiny v ČR. Legislativní zabezpečení ochrany přírody a krajiny v ČR.9. Management chráněných území. Ekosystémový management a ekologická obnova.10. Ochrana přírody a trvale udržitelný rozvoj. Trvale udržitelný rozvoj a mezinárodní přístupy k ochraně přírody.11. Mezinárodní aktivity, spolupráce a dohody v oblasti ochrany přírodního dědictví. Cíle a úkoly v mezinárodní ochraně přírody. Základní důvody, proč potřebujeme mezinárodní ochranu přírody. Vývoj mezinárodní ochrany přírody. Mezinárodní úmluvy, programy, iniciativy a instituce.12. Globální priority pro ochranu druhového bohatství. Červené seznamy a knihy.Problémy stanovení skutečných priorit v globálním měřítku. Směřování finančních zdrojů.

Získané způsobilosti

Posluchač získá základní znalosti v oblasti ochrany přírody a krajiny v regionálním a globálním měřítku.

Literatura

Primack, R.B., Kindlmann, P., Jersáková, J.:. Biologické principy ochrany přírody. Praha, 2001. Begon, M., Harper, J.L., Towsend, C.R.:. Ekologie - jedinci, populace a společenstva. Olomouc, 1997. Seják, J., Cudlín, P., Pokorný, J., Zapletal, M. et al.:. Hodnocení funkcí a služeb ekosystémů České republiky. Ústí nad Labem, 2010. Forman, T.T.R, Godron, M.:. Krajinná ekologie. Praha, 1993. Mnohostranné mezinárodní úmluvy. Díl IV. Přírda a krajina. Praha, 1997. Grazzini, G.:. Národní parky světa. Praha, 1994. Burton, R.:. Poslední bašty přírody. Praha, 1995. Moldan, B.:. Příroda a civilizace - životní prostředí a rozvoj lidské civilizace. Praha, 1997. Gobel, P.:. Přírodní parky pod záštitou UNESCO. Praha, 1999. Wilson, E.O.:. Rozmanitost života. Praha, 1995. Primack,R.B., Kindlmann, P., Jersáková, J.:. Úvod do biologie ochrany přírody. Praha, 2011. Storch, D., Mihulka, S.:. Úvod do současné ekologie. Praha, 2000.

Požadavky

K úspěšnému absolvování Ochrany přírodního dědictví je třeba získat zápočet. Přednášející hodnotí úroveň závěrečné semestrální práce.

Garant

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.

Vyučující

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.