Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná muzeologie II (UHV / M1018)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / M1018 - Aplikovaná muzeologie II, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Muzeum jako informační instituce. Analýza informační situace v muzeu.2. Informační toky v muzeu. Informační zdroje a prostředky. Integrovaná správa informací.3. Systém katalogizace sbírkových předmětů na počítači.4. Obsah katalogu sbírkových předmětů na počítači.5. Směrnice CIDOC pro návrh obecné informační věty o sbírkovém předmětu.6. ICOM-CIDOC model dat pro dokumentaci sbírkových fondů muzeí.7. Informační systém DEMUS pro evidenci a katalogizaci muzejních sbírkových předmětů.8. Subsystém DEMUS Evidence pro chronologickou evidenci muzejních sbírkových předmětů.9. Subsystém DEMUS Katalog pro systematickou evidenci muzejních sbírkových předmětů.10. Interní a externí deskripce sbírkových předmětů.11. Deskriptivní analýza sbírkových předmětů.12. Hodnocení podobnostních vztahů mezi sbírkovými předměty.

Získané způsobilosti

Jednosemestrální přednáškový kurz si klade za cíl seznámit posluchače s využitím prostředků výpočetní techniky v muzejní praxi, zejména v oblasti dokumentace muzejních sbírkových předmětů. V kurzu je analyzována informační situace v muzeu a z ní vyplývající koncepce automatizovaného informačního systému muzea. V kurzu jsou vysvětleny termíny související s automatizací informačních procesů v muzeích. V kurzu je vysvětleno využití relačního databázového systému pro dokumentaci sbírek, tvorba katalogu muzejních sbírek na počítači, využití dokumentačního systému DEMUS pro evidenci I. a II. stupně muzejních sbírkových předmětů.

Literatura

Waidacher, F. Príručka všeobecnej muzeológie. Bratislava, 1999. Zapleta, M. Systémová dokumentace sbírek. Modulární systém studijních programů na vysokých školách v Moravskoslezském kraji a jeho realizace - CZ.04.1.03/3.2.15.2/0250. Opava, 2007.

Požadavky

K úspěšnému absolvování semináře je třeba získat zkoušku. Zkoušející hodnotí schopnost studentů aplikovat metodologii, principy a pravidla v oblasti výběru a dokumentace muzejních sbírkových předmětů.

Garant

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.

Vyučující

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.