Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana sbírek (UHV / M1036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / M1036 - Ochrana sbírek, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Trvale udržitelný rozvoj společnosti a udržitelné muzeum.2. Příčiny poškození sbírek.3. Vliv mikroklimatologických parametrů prostředí na sbírkové předměty.4. Měření mikroklimatologických parametrů.5. Vliv světla na sbírkové předměty.6. Měření světelných charakteristik prostředí.7. Charakteristika materiálů sbírkových předmětů.8. Druhy koroze. Důsledky fyzikálně-chemického a biologického poškození sbírkových předmětů.9. Vliv látek znečišťujících ovzduší na korozi materiálů. Vnější a vnitřní znečišťující látky.10. Atmosférická koroze. Vnitřní atmosféra, venkovská atmosféra, městská atmosféra a průmyslová atmosféra.11. Měření a hodnocení vlivu látek znečišťujících ovzduší na korozi materiálů sbírkových předmětů.12. Ochrana sbírek a depozitární režim. Strategie ochrany sbírkových předmětů proti vlivům prostředí.

Získané způsobilosti

Posluchač získá základní znalosti v oblasti vlivu mikroklimatologických parametrů prostředí, světla a látek znečišťujících ovzduší na sbírkové předměty a způsobů ochrany před těmito vlivy.

Literatura

Kolektiv autorů. Preventivní ochrana sbírkových předmětů. Praha, 2000. Waidacher, F. Príručka všeobecnej muzeológie. Bratislava, 1999.

Požadavky

Úspěšné absolvování závěrečné zkoušky.

Garant

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.

Vyučující

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.