Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní dědictví a životní prostředí II (UHV / M1039)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / M1039 - Kulturní dědictví a životní prostředí II, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Urbanizace a její vliv na klimatické změny a znečišťování životního prostředí. Znečišťování životního prostředí a jeho vliv na hmotné a nehmotné kulturní dědictví2. Znečišťování životního prostředí a jeho vliv na kulturní krajinu, biotické a abiotické činitele ekosystémů v okolí a na velké vzdálenosti od urbanizovaných ploch.3. Kulturní a ekosystémové odpovědi na změnu jako výsledek propojení zdrojů, energie a informací mezi kulturními, sociálními a biologickými systémy.4. Monitoring změn krajiny a ekosystémových odpovědí.5. Ekosystémová odpověď na urbanizaci.6. Změny krajiny a lidského osídlení a jejich vliv na hmotné a nehmotné kulturní dědictví, kulturní krajinu, ekosystémové služby a zdroje.7. Charakteristika materiálů kulturních a historických památek (železo, ocel, zinek, měď, bronz, vápenec, pískovec). Druhy koroze. Důsledky fyzikálně-chemického poškození kulturních a historických památek. Strategie ochrany kulturního dědictví proti vlivům prostředí.8. Vliv látek znečišťujících ovzduší na korozi kovových materiálů a materiálů z kamene. Atmosférická koroze. Venkovská atmosféra, městská atmosféra a průmyslová atmosféra.9. Hodnocení vlivu látek znečišťujících ovzduší na korozi materiálů kulturních a historických památek. Přijatelný a aktuální stupeň koroze materiálu.10. Vlivy cestovního ruchu na přírodní a antropogenní prostředí. Příležitosti a hrozby, které představuje cestovní ruch pro kulturní dědictví. Požadavky místního, národního, a mezinárodního cestovního ruchu a otázky a možnosti jejich řešení různými prostředky.11. Typologie turistických strategií ve vztahu ke kulturnímu dědictví UNESCO. Závislost ochrany kulturního dědictví na turistických příjmech, programech ochrany a formálním vzdělávání.12. Výzvy a příležitosti, jimž čelí manažery kulturního dědictví a rozdíly mezi řízením zdrojů v městských a venkovských kontextech. Zapojení komunit do plánování správy kulturního dědictví. Role rizik, monitorování a hodnocení v oblasti řízení kulturního dědictví.

Získané způsobilosti

Posluchač získá schopnost analyzovat problémy životního prostředí a jejich vliv na hmotné a nehmotné kulturní dědictví, kulturní krajinu a životní prostředí.

Literatura

Moldan, B.: Příroda a civilizace - životní prostředí a rozvoj lidské civilizace. Praha, 1997. Moldan, B. Podmaněná planeta. Praha, 2009.

Požadavky

K úspěšnému absolvování Kulturní dědictví a životního prostředí II. je třeba získat zkoušku. Součástí zkoušky je obhajoba semestrální práce.

Garant

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.

Vyučující

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.