Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dokumentace přírodního dědictví I (UHV / MF067)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / MF067 - Dokumentace přírodního dědictví I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní principy a terminologie ekologického monitorování. Dokumentace přírodního dědictví (přírody a krajiny). Dokumentační a ochranná činnost muzea v oblasti ochrany přírodního dědictví.2. Monitorování stavu a ohrožení biologické diverzity. Světové programy a monitorující organizace. Historické monitorování.3. Monitorování a dokumentace rychlosti vymírání druhů. Sběr údajů, jejich zaznamenávání, rozbor a interpretace (metody vyhodnocování a mapování).4. Ostrovní biogeografie a současná míra vymíraní druhů.5. Anropogenní příčiny vymírání. Faktory významné z hlediska náchylnosti k vyhubení.Vzácnost. Schopnost rozptylování. Dlouhověkost. Rychlost nárůstu populace. Faktory ohrožení biodiverzity na Zemi.6. Úbytek stanovišť. Základní charakteristika fragmentace a degradace stanovišť. Fragmentace krajiny.7. Zničení původních biotopů. Isolace jednotlivých fragmentů původního biotopu. Dopady okrajového efektu. Otázka velikosti přírodních rezervací.8. Důsledky invazí nepůvodních druhů. Negativní vliv invaze nepůvodních druhů. Kompetice. Predace. Přenos nemocí a parazitů. Úspěšnost invazních druhů.9. Monitorování a dokumentace znečištění stanovišť. Eutrofizace vod. Acidifikace půd a vod. Monitorování látek znečišťujících ovzduší.10. Krajina. Krajinný ráz. Evropská úmluva o krajině. Základní principy krajinné ekologie. Klasifikace biotopů. Globální změna klimatu a její vliv na biodiverzitu.11. Struktury a funkce krajinné mozaiky. Fragmentace a disturbance krajiny. Nadměrné využívání zdrojů.12.Ochrana krajiny. Krajinný ráz a jeho hodnocení.

Získané způsobilosti

Posluchač získá základní znalosti v oblasti monitorování a dokumentace biologické rozmanitosti a seznámí se s příčinami vymírání druhů a populací.

Literatura

Primack, R.B., Kindlmann, P., Jersáková, J.:. Biologické principy ochrany přírody. Praha, 2001. Begon, M., Harper, J.L., Towsend, C.R.:. Ekologie - jedinci, populace a společenstva. Olomouc, 1997. Seják, J., Cudlín, P., Pokorný, J., Zapletal, M. et al.:. Hodnocení funkcí a služeb ekosystémů České republiky. Ústí nad Labem, 2010. Forman, T.T.R, Godron, M.:. Krajinná ekologie. Praha, 1993. Mnohostranné mezinárodní úmluvy. Díl IV. Příroda a krajina. Praha, 1997. Grazzini, G.:. Národní parky světa. Praha, 1994. Burton, R.:. Poslední bašty přírody. Praha, 1995. Moldan, B.:. Příroda a civilizace - životní prostředí a rozvoj lidské civilizace. Praha, 1997. Gobel, P.:. Přírodní parky pod záštitou UNESCO. Praha, 1999. Wilson, E.O.:. Rozmanitost života. Praha, 1995. Zapletal, M.:. Systémová dokumentace sbírek. Modulární systém studijních programů na vysokých školách v Moravskoslezském kraji a jeho realizace - CZ.04.1.03/3.2.15.2/0250. Opava, 2007. Primack,R.B., Kindlmann, P., Jersáková, J.:. Úvod do biologie ochrany přírody. Praha, 2011. Storch, D., Mihulka, S.:. Úvod do současné ekologie. Praha, 2000.

Požadavky

K úspěšnému absolvování Dokumentace přírodního dědictví I je třeba získat zápočet. Přednášející hodnotí úroveň závěrečné semestrální práce.

Garant

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.

Vyučující

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.