Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technické muzejnictví (UHV / MN006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / MN006 - Technické muzejnictví, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vědecké a technické sbírky v muzeu. Metody a přístupy k odborné dokumentaci, správě, evidenci a ochraně vědeckých a technických sbírek. Dokumentace vývoje vědy, techniky a průmyslové výroby. Prezentace, expozice a výstavy vědeckých a technických sbírek. Současný stav prezentace vědeckých a technických sbírek v českých muzeích a v zahraničí. Technické prostředky v muzejní prezentaci vědeckých a technických sbírek. Strategie prezentace v muzeu vědy a techniky. Kategorie vědecko - technických muzeí. Muzea dějin techniky. Muzea průmyslu. Podniková muzea. Muzea dopravy. Matematicko-fyzikální muzea. Báňská muzea. Technické památky. Programově zaměřená centra. Interaktivní exponáty v muzeích vědy, techniky a edukačních centrech.

Získané způsobilosti

Schopnost samostatné orientace v dané problematice

Literatura

BLAHOVEC, A., GRUBER, J. Dějiny techniky. MELANDRIUM 1996. Neústupný, J. Muzeum a věda, Muzejní práce sv. 13, Praha 1968;. HLUŠIČKOVÁ, H. a kol. Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. I. A II. díl. Praha 2002. Buriánková, M., Komárková, A., Šebek, F. ed. Úvod do muzejní praxe. Učební texty základního kurzu Školy muzejní propedeutiky. Praha 2010.

Požadavky

aktivní účastúspěšné absolvování zkoušky

Garant

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.

Vyučující

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.