Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Muzeum a společnost (UHV / MN089)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / MN089 - Muzeum a společnost, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Muzea a jejich zájem o publikum.2. Charakteristika návštěvníků muzea. Demografické a psychologické faktory. Motivace návštěvníků.3. Výzkum muzejního publika. Zdroje informací o návštěvnících. Typy výzkumů.4. Techniky a nástroje pro získávání informací. Anketní šetření. Osobní rozhovory. Skupinové rozhovory. Pozorování a sledování. Studium dokumentů.5. Testování a hodnocení expozic.6. Příprava a realizace výzkumu muzejního publika. Analýza problému a specifikace cílů výzkumu. Návrh výzkumného plánu. Sběr dat. Zpracování a analýza získaných údajů.7. Vyhodnocení výzkumu publika a návštěvníků muzea. Vyhodnocení informací získaných dotazníkovým šetřením.8. Komunikace s veřejností. Používání nových technologií a digitálních médií v rámci komunikace.9. Vztahy s veřejností a marketingová komunikace. Bariery ve vztahu muzea a jeho návštěvníků.10. Muzeum a cestovní ruch.11. Trvale udržitelný rozvoj společnosti.12. Úloha muzea, ekomuzea a komunitního muzea v trvale udržitelném rozvoji společnosti.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti v oblasti výzkumu a hodnocení vztahů muzea k jeho publiku a základní znalosti v oblasti marketingu muzea. Student bude seznámen s teorií komunikace, interpretační strategií a technikou, hodnocením expozice, využitím nových technologií a digitálních médií v rámci komunikace, úlohou různých typů muzea v trvale udržitelném rozvoji společnosti.

Literatura

Kesner, L. Marketing a management muzeí a památek. Praha, 2005. Buriánková, M., Komárková, A., Šebek, F. Úvod do muzejní praxe. Učební texty základního kurzu Školy muzejní propedeutiky. Praha, 2010.

Požadavky

K úspěšnému absolvování je třeba získat zkoušku.

Garant

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.

Vyučující

Doc. Ing. Miloš ZAPLETAL, Dr.