Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ikonografie II (UHV / MN504)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / MN504 - Ikonografie II, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do profánní ikonografie základní literatura, příručky, slovníky a prameny pro renesanční, manýristickou a barokní ikonografii a témata2. cyklická a numerologická témata I.: Sedm svobodných umění (Septem artes liberales), Ctnosti a Neřesti, Sedm smrtelných hříchů,3. cyklická a numerologická témata II.: Čtyři temperamenty, Čtyři roční období, Pět živlů, problematika skrytého symbolismu ("hidden symbolism")4. renesanční a manýristická profánní symbolika, renesanční hieroglyfika a emblematika, renesanční alegorie a personifikace, mytologické náměty, historická malba (istoria)5. případové ikonografické interpretace: Leonardova Homo bene figurata a tematika makrokosmu a mikrokosmu, Sandro Botticelli a jeho Zrození Venuše, Albrecht Dürer a jeho Melancholie; Tizianův Apollo a Marsyas v Kroměříži6. ikonografie a náměty raného a vrcholného baroka7. ikonografie pozdního baroka a osvícenství, ikonografie a symbolika zednářských společností, symboly a estetika sentimentalismu8. náměty a ikonografie v umění 19. století9. náměty a ikonografie v moderním umění 20. století10. Různé přístupy k ikonologické interpretaci: Erwin Panofsky a jeho ikonologická analýza gotické katedrály, Francis A. Yates a její badatelské okruhy analýza rosenkruciánského hnutí (The Rosenkcrucian Enlightenment), Umění Paměti (The Art of Memory), Giordano Bruno a hermetická tradice (Giordano Bruno and Hermetic tradition)11. Současné přístupy k ikonologické interpretaci: sociologický přístup k uměleckému dílu a jeho významu Michaela Baxandalla; psychoanalytické pokusy o výklad uměleckého díla: případ S. Freuda a jeho výklad Leonardovy Sv. Anny Samotřetí a kritika Meyera Schapiro, Michel Foucault a jeho interpretace Velazqezových Las Meninas a debata k této interpretaci12. kritická ikonologie

Získané způsobilosti

Orientace v základních typech námětů výtvarných děl, znalost základů křesťanské a profánní ikonografie.

Literatura

Guy de Tervarent. Attributs et symboles dans l´art profane 1450-1600. Dictionnaire d´un langage perdu. Geneve, 1958. A. Pigler. Barockthemen, Eine Auswahl von Verzeichnissen zur Ikonographie des 17. Und 18. Jahrhunderts, I-II. Budapest, 1956. Pavel Preiss. Panoráma manýrismu. Kapitoly o umění a kultuře 16. století. Praha, 1974. Kol. autorů. Slovník antické kultury (kol. autorů). Praha, 1974.

Požadavky

Aktivní účast v semináři, schopnost samostatně pracovat s literaturou, vypracování seminární práce (ikonografický popis a rozbor vybraného uměleckého díla), úspěšné absolvování testu z ikonografie včetně praktického určování námětů vybraných ukázek uměleckých děl (malířství, sochařství)

Garant

PhDr. Ing. Jaromír OLŠOVSKÝ, Ph.D.