Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průzkumy v konzervaci a restaurování (UHV / MN515)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / MN515 - Průzkumy v konzervaci a restaurování, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky:1. Základní principy přírodovědného průzkumu památek.2. Základní dělení instrumentálních metod.3. Odběr vzorků z uměleckých předmětů a památek.4. Principy optické mikroskopie.5. Principy elektronové mikroskopie.6. Analýzy založené na rentgenovém záření.7. Principy metod atomové spektroskopie.8. Principy metod molekulové spektroskopie (UV-VIS, IR, Raman).9. Využití analytických metod pro průzkum kovů.10. Využití analytických metod pro průzkum dřeva.11. Využití analytických metod pro průzkum kamene a keramiky.12. Využití analytických metod pro průzkum textilu, usní a fotografického materiálu.13. Prezentace seminárních prací.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o moderních instrumentálních analytických technikách a o možnostech jejich uplatnění v památkové péči.

Literatura

SHASHOUA, Y.:. Conservation of plastics. Materials science, degradation and preservation. Oxford 2008. UNGER, A. a kol.:. Conservation of Wood Artifacts. A Handbook. London 2001. TÍMÁR-BALÁZSY, Á.:. Chemical Principles of Textile Conservation. Oxford 1998. Kol. autorů. Konzervování a restaurování kovů. Ochrana předmětů kulturního dědictví z kovů a jejich slitin. ODEGAARD, N. a kol. Material Characterization Test for Objects or Art and Archaeology. London, 2005. NOVOTNÁ, M. Metody instrumentální analýzy při průzkumu památek. Praha, 2001. KLOUDA, P. Moderní analytické metody. Ostrava, 2003. KOPECKÁ, I. Průzkum historických materiálů: analytické metody pro restaurování a památkovou péči. Praha, 2005. MIDDLETON, A - LANG, J. Radiography of Cultural Material. Oxford, 2005. PRICE, C.A:. Stone Conservation. London:Getty Publications, 1996. TENNENT, N. The Conservation and Restoration of Ceramics. London, 1998. ISBN 1-873936-18-4.ČECH BARABASZOVÁ, K. - MAMULOVÁ KUTLÁKOVÁ, K. - HOLEŠOVÁ, S. - RITZ, M. - SIMHA MARTYNKOVÁ, G. Vybrané instrumentální analýzy materiálů a nanomateriálů. Brno, 2012. ISBN 978-80-7204-810-6.O CONNOR, S. - BROOKS, M. M. X-Radiography of textiles, dress and related objekts. Oxford, 2007.

Požadavky

Úspěšné absolvování závěrečného testu.

Garant

Mgr. Ing. Hana RAJHELOVÁMgr. Antonín ŠIMČÍK