Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretační seminář I (UHV / P0010)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UHV / P0010 - Interpretační seminář I, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě (SU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky interpretace hmotných reliktů památkových objektů. Přehled základních metodických postupů, zasazení do širšího rámce komplexní památkové péče.2. Interpretace konkrétního objektu sakrální povahy, jednodušší formy, avšak sdružujícího nejen architektonickou podstatu a stopy jejích vývojových proměn, ale i funkční posun, uměleckou (malířskou či sochařskou) výzdobu, soubory uměleckého řemesla atp. (kaple, případně menší farní či filiální kostel).3. Interpretace složitějšího solitérního sakrálního, bohatě vybaveného a vyzdobeného objektu (např. farní kostel či kostel jako izolovaný pozůstatek původně složitějšího monastického celku).4. Interpretace velkého a náročného sakrálního objektu, bohatě vybaveného a vyzdobeného v řadě etap jeho vývoje, plnícího složitý konglomerát funkcí a významů (např. konkatedrála Panny Marie v Opavě).5. Interpretace rozsáhlého, zpravidla klášterního, komplexu zahrnujícího jak náročně vybavený sakrální objekt se složitým vývojem, tak přidružené konventní budovy a areál.6. Interpretace typického měšťanského domu s vrstevnatým stavebním vývojem a pozůstatky rozličných etap vnitřní i vnější výzdoby.

Požadavky

Absolvování semináře, dostatečná a interpretačně přiměřená aktivita v terénu, konfrontovaná se znalostmi ze základní odborné literatury. Dále vypracování písemného rozboru a interpretace konkrétního vybraného objektu.

Garant

Doc. PhDr. Pavel ŠOPÁK, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Pavel ŠOPÁK, Ph.D.